logo-print

Δικαστήριο της ΕΕ: Ο όρος «χαλούμι» δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως κοινοτικό σήμα

27/10/2015

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε τις προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά των απορρίψεων των αιτήσεων καταχωρίσεως των σημείων HALLOUMI και XAΛΛOYMI ως σημάτων.

Το Δικαστήριο επεσήμανε ότι ο κανονισμός για το κοινοτικό σήμα (Κανονισμός 207/2009 του Συμβουλίου) δεν προβλέπει την καταχώριση σημάτων πιστοποίησης ούτε, συνεπώς, και την προστασία τους.

Για να καταχωριστούν τέτοια σήματα, πρέπει να κατατεθούν ως ατομικά σήματα και να μην συντρέχει ως προς αυτά κανένας από τους απόλυτους λόγους απαραδέκτου που προβλέπει ο κανονισμός για το κοινοτικό σήμα. 

Ιστορικό

Κατά τον κανονισμό για το κοινοτικό σήμα, δεν καταχωρίζονται ως κοινοτικά σήματα τα σημεία που δηλώνουν, είτε άμεσα είτε με μνεία ενός ουσιώδους χαρακτηριστικού τους, το προϊόν ή την υπηρεσία για το οποίο ζητείται η καταχώριση.

Οι όροι HALLOYMI και ΧΑΛΛΟΥΜΙ προσδιορίζουν ένα ιδιαίτερο είδος τυριού της Κύπρου, το οποίο παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο και έχει ιδιαίτερη γεύση, υφή και μαγειρικές ιδιότητες.

Το 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από το Γραφείο Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) την καταχώριση των σημείων HALLOUMI και XAΛΛOYMI ως σημάτων για τυρί, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ΓΕΕΑ απέρριψε τις αιτήσεις καταχωρίσεως με την αιτιολογία ότι τα επίμαχα σημεία προσδιόριζουν ένα ιδιότυπο τυρί της Κύπρου και περιγράφουν επομένως άμεσα, όσον αφορά το κυπριακό κοινό, τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τα οποία αφορούσαν οι αιτήσεις καταχωρίσεως των σημάτων, ήτοι τον τύπο και τη γεωγραφική προέλευση του συγκεκριμένου τυριού, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, και ότι ως εκ τούτου δεν έχουν διακριτικό χαρακτήρα κατά την έννοια του κανονισμού για το κοινοτικό σήμα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του ΓΕΕΑ.

Απόφαση

Με την απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικυρώνει τις αποφάσεις με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις καταχωρίσεως των σημείων HALLOUMI και XAΛΛOYMI ως κοινοτικών σημάτων.

Κρίνει ότι δεν είναι δυνατή η καταχώριση των επίμαχων σημάτων επειδή είναι περιγραφικά, όσον αφορά το κυπριακό κοινό, των προϊόντων για τα οποία ζητήθηκε η καταχώριση.

Το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό ότι ο κανονισμός για το κοινοτικό σήμα επιτρέπει την καταχώριση σημάτων πιστοποίησης. Υπενθυμίζει ότι ο κανονισμός αυτός δεν προβλέπει την καταχώριση σημάτων πιστοποίησης ούτε, συνεπώς, και την προστασία τους.

Για να καταχωριστούν τέτοια σήματα, πρέπει να κατατεθούν ως ατομικά σήματα και να μην συντρέχει ως προς αυτά κανένας από τους απόλυτους λόγους απαραδέκτου που προβλέπει ο κανονισμός για το κοινοτικό σήμα. 

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
send