logo-print

Η Apple αρνείται να βοηθήσει τις αστυνομικές αρχές να ξεκλειδώσουν iPhone

«Το να υποχρεωθεί η Apple να δώσει πρόσβαση σε δεδομένα παρά τη θέληση της ισούται με το να εξαναγκαστεί μια φαρμακευτική εταιρία να χορηγήσει θανατηφόρο ένεση», ανέφερε ο δικαστής της υπόθεσης

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

«Το να υποχρεωθεί η Apple να δώσει πρόσβαση σε δεδομένα παρά τη θέληση της ισούται με το να εξαναγκαστεί μια φαρμακευτική εταιρία να χορηγήσει θανατηφόρο ένεση».

Αυτά ήταν τα λόγια του δικαστή των Η.Π.Α. James Orenstein, ο οποίος, κρίνοντας την Δευτέρα αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για πρόσβαση σε κλειδωμένο iPhone που είχε κατασχεθεί από τις αρχές, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν είχε δικαιοδοσία να λάβει μια τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι η Apple αρνήθηκε, παρά τη συνεργασία της σε προηγούμενες υποθέσεις, επικαλούμενη ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδράσει αρνητικά στην εμπιστοσύνη των πελατών της.

Αναφερόμενος μάλιστα στο Υπουργείο δικαιοσύνης, το οποίο υπέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα, ο δικαστής προέβαλε την ανεξαρτησία του τονίζοντας πως αυτό που του ζητά στην ουσία είναι να γίνει υπάλληλος της κυβέρνησης.

Η Apple ισχυρίζεται ότι η απόφαση που επιδιώκει η κυβέρνηση να εκδοθεί θα ήταν επαχθής, καθώς θα έπληττε την εμπιστοσύνη των πελατών της.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να ξεκλειδώσει τις συσκευές που λειτουργούν με λογισμικό iOS8 και iOS9, αν και η συσκευή στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργούσε με παλαιότερη έκδοση του λογισμικού.

Η νομική αντιπρόσωπος του Υπουργείου αμφισβήτησε του ισχυρισμούς της Apple σχετικά με το αν το ξεκλείδωμα ενός κινητού θα δημιουργούσε όντως πρόβλημα στην εταιρεία, τονίζοντας ότι η Apple έχει συμμορφωθεί με ανάλογες αποφάσεις πολλές φορές τα τελευταία χρόνια χωρίς να προβάλει κάποια ένσταση.

Η δικηγόρος της Apple, απαντώντας στο αίτημα του δικαστή να αιτιολογήσει αυτή την αλλαγή στάσης, ισχυρίστηκε ότι η εταιρία έχει γίνει πιο ευαίσθητη σε θέματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα των πελατών της, υπό το φως των πρόσφατων μαζικών υποκλοπών, τονίζοντας ότι η Apple αναγνωρίζει την πολιορκία που δέχονται τα δεδομένα των χρηστών από πολλές, διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο δικαστής ζήτησε από τα μέρη να καταθέσουν πρόσθετους λόγους μέχρι την Τετάρτη, στους οποίους θα απαντούν στα ερωτήματα που τέθηκαν στο ακροατήριο και δήλωσε ότι θα εκδώσει την απόφαση το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: bbc.com

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send