logo-print

Πόσο "έμπιστα" είναι τα applications στο κινητό σας; Μάλλον όχι όσο θα θέλατε να πιστεύετε

Ανησυχητικά τα ευρήματα νέας μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές από τρία κορυφαία πανεπιστήμια για τον "υπόγειο" διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων από mobile applications

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Οι εφαρμογές (applications) για smartphones με λογισμικό iOS και Android διαρρέουν ένα μεγάλο αριθμό ;προσωπικών πληροφοριών των χρηστών σε τρίτους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου Carnegie Mellon.

Οι ερευνητές από τα τρία κορυφαία πανεπιστήμια μελέτησαν 110 από τις πιο δημοφιλείς δωρεάν εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Google Play και το App Store, και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στη μελέτη με τίτλο «Ποιος γνωρίζει τι για μένα: Μία έρευνα για τον “υπόγειο” διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων σε τρίτα μέρη από εφαρμογές σε κινητά».

Η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι ερευνητές ήταν η καταγραφή των διευθύνσεων προς τι οποίες αποστέλλονταν προσωπικά δεδομένα κατά τη χρήση των εφαρμογών αυτών.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά - αλλά όχι και μη αναμενόμενα – τόσο για τις συσκευές που “τρέχουν” iOS όσο και γι' αυτές που “τρέχουν” Android.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι το 73% των εφαρμογών σε Android και το 47% αυτών σε iOS μοιράζονται τα δεδομένα τοποθεσίας της συσκευής με τρίτους.

Παράλληλα, οι εφαρμογές σε Android αποστέλλουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε, κατά μέσο όρο, 3,1 domain names τρίτων μερών, ενώ για τις εφαρμογές iOS ο αντίστοιχος αριθμός είναι 2,6.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εφαρμογές σε Android είναι πιο πιθανό να μοιράζονται με τρίτα μέρη προσωπικές πληροφορίες, όπως όνομα (49%) και διεύθυνση email (25%), σε σύγκριση με τις εφαρμογές σε iOS, όπου το 18% μοιράζεται ονόματα και το 16% διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ιατρικές πληροφορίες

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 10% των εφαρμογών που έχουν σχέση με υγεία, διατροφή και γενικότερα ιατρικά ζητήματα, μοιράζονται τους όρους αναζητήσεων και τα στοιχεία των χρηστών με τρίτα μέρη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφαρμογή για Android «Drugs.com», η οποία μοιράζεται ιατρικές πληροφορίες - συμπεριλαμβανομένων λέξεων όπως «έρπης» - με πέντε διαφορετικά domain names.

H πιο “προβληματική” εφαρμογή σε Android ως προς το διαμοιρασμό δεδομένων σε τρίτα μέρη είναι το Text Free, ενώ την αντίστοιχη πρωτιά στο iOS την κατέχει η εφαρμογή Localscope

Οι Android εφαρμογές είναι, σύμφωνα με την έρευνα, πιο πιθανό να διαρρεύσουν δεδομένα στη Google και το Facebook, από ό,τι αυτές του iOS.

«Η έκθεση αναδεικνύει τους πολλούς τρόπους που οι συσκευές που χρησιμοποιούμε μπορούν να μας προδώσουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο οργανισμός για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, Privacy International.

Οι αντιδράσεις των χρηστών

Οι χρήστες smartphones εμφανίζονται– μάλλον δικαιολογημένα - ολοένα και πιο ανήσυχοι για την ποσότητα των δεδομένων που μοιράζονται οι εφαρμογές με τρίτα μέρη.

Μια έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew σε δείγμα 2.000 Αμερικανών αναφέρει ότι το 54% των χρηστών αποφάσισε να μην εγκαταστήσει μια εφαρμογή, αφότου έμαθε πόσα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να μοιραστεί προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει.

Παράλληλα, περίπου το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει απεγκαταστήσει εφαρμογή, αφότου έμαθε ότι έχει συλλέξει πληροφορίες που δεν επιθυμούσε να μοιραστεί, ενώ το 30% των χρηστών smartphones απενεργοποίησε τη δυνατότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας των τηλεφώνων τους.

Ολόκληρη την έρευνα «Ποιος γνωρίζει τι για μένα: Μία έρευνα για τον “υπόγειο” διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων σε τρίτα μέρη από εφαρμογές σε κινητά», μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: bbc.com

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ