logo-print

Διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για πρόσωπο σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ

15/11/2015

29/01/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η ΠΟΛ. 1194/27.8.2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εισαγωγής αγαθών που προορίζονται να εξαχθούν ή να παραδοθούν σε υποκείμενο στο Φ.Π.Α. πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την απαλλαγή από το Φ.Π.Α., ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

Α. Υποβολή τελωνειακού παραστατικού εισαγωγής και δικαιολογητικών εγγράφων

1. Ο εισαγωγέας υποβάλλει στο Τελωνείο Εισαγωγής, το τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής και προσκομίζει το πρωτότυπο του προβλεπόμενου από την αρ. ΠΟΛ 1167/2015 Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ 1808/Β), όπως ισχύει, "Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από το Φ.Π.Α.". Ο αναλογών Φ.Π.Α. βεβαιώνεται στο τελωνειακό παραστατικό αλλά δεν εισπράττεται.

2. Η αξία της συναλλαγής που συμπληρώνεται στο «Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από το Φ.Π.Α.», είναι το σύνολο της φορολογητέας αξίας επί της οποίας υπολογίζεται ο αναλογών Φ.Π.Α. κατά τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) και η οποία αναγράφεται στο τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής.

3. Το Τελωνείο Εισαγωγής, αποστέλλει υπηρεσιακά εκτύπωση του τελωνειακού παραστατικού εισαγωγής με συνημμένα επί αυτού τα δικαιολογητικά έγγραφα, για τα οποία προβλέπεται η προσκόμιση τους σε πρωτότυπο, στο Τελωνείο Ελέγχου όπου και θα λαμβάνει νέο αριθμό καταχώρησης (MRN). Δικαιολογητικά για τα οποία προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή τους μέσω ICISnet, δεν απαιτείται να αποσταλούν υπηρεσιακά.

4. Στο Τελωνείο Εισαγωγής, το τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής οριστικοποιείται με την ενημέρωση παραλαβής του από το Τελωνείο Ελέγχου. Το τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής παραμένει σε εκκρεμότητα στο Τελωνείο Ελέγχου μέχρι την οριστικοποίηση της απαλλαγής ή την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α.

5. Όταν τα εισαγόμενα με απαλλαγή από το ΦΠΑ, κατά τις διατάξεις της παρούσας, αγαθά, προορίζονται να εξαχθούν ή να αποτελέσουν αντικείμενο ενδοκοινοτικής παράδοσης, μεταποιημένα, κατά την έννοια της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της απόφασης αυτής, απαιτείται ο προσδιορισμός του συντελεστή απόδοσης για τη διαπίστωση του ποσοστού συμμετοχής των εισαγομένων αυτών αγαθών, στο τελικό προϊόν. Ο προσδιορισμός αυτός γίνεται κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, όπως αυτό κάθε φορά ισχύει.

Β. Προθεσμία πραγματοποίησης της εξαγωγής ή της ενδοκοινοτικής παράδοσης

1. Αυτούσια αγαθά

α. Η προθεσμία πραγματοποίησης της εξαγωγής ή της ενδοκοινοτικής παράδοσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, ορίζεται σε εννέα (9) μήνες, από την αποδοχή του τελωνειακού παραστατικού εισαγωγής, επιτρεπόμενης της παράτασης κατ’ ανώτατο όριο κατά τέσσερις (4) ακόμη μήνες, τηρουμένης της διαδικασίας της παραγράφου 3 της παρούσας Ενότητας του παρόντος άρθρου.

β. Όταν ο εισαγωγέας κατά τη χρονική στιγμή υποβολής του τελωνειακού παραστατικού, είναι κάτοχος πιστοποιητικού ΑΕΟ, η προθεσμία πραγματοποίησης της εξαγωγής ή της ενδοκοινοτικής παράδοσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες, με δυνατότητα παράτασης κατ’ ανώτερο όριο τέσσερις (4) ακόμη μήνες, τηρουμένης της διαδικασίας της παραγράφου 3 της παρούσας Ενότητας του παρόντος άρθρου.

Ο εισαγωγέας που είναι κάτοχος πιστοποιητικού ΑΕΟ, συμπληρώνει το προβλεπόμενο πεδίο του τελωνειακού παραστατικού εισαγωγής. Πιστοποιητικό ΑΕΟ που λαμβάνεται μετά την υποβολή του τελωνειακού παραστατικού και κατά τη διάρκεια της τεθείσης από την προηγούμενη περίπτωση προθεσμίας δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για το ήδη υποβληθέν παραστατικό. Σε περίπτωση ανάκλησης του πιστοποιητικού ΑΕΟ, επανακαθορίζεται νέα προθεσμία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση α) και εάν ο χρόνος αυτής έχει παρέλθει, ο εισαγωγέας οφείλει εντός μηνός να πραγματοποιήσει την εξαγωγή ή την ενδοκοινοτική παράδοση. Σε αντίθετη περίπτωση, καταβάλλεται ο αναλογών Φ.Π.Α.

2. Μεταποιημένα αγαθά

α. Η προθεσμία πραγματοποίησης της εξαγωγής ή της ενδοκοινοτικής παράδοσης κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, εφόσον πρόκειται για πρώτες ή βοηθητικές ύλες που προορίζονται για την παραγωγή προϊόντων ύστερα από ειδική επεξεργασία, καθώς και για υλικά συσκευασίας, που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από μεταποιητικές επιχειρήσεις για την παραγωγή ή τη συσκευασία προϊόντων τους τα οποία προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση, ορίζεται σε δέκα οκτώ (18) μήνες με δυνατότητα παράτασης κατ’ ανώτατο όριο για έξι (6) επιπλέον μήνες.

β. Όταν ο εισαγωγέας κατά τη χρονική στιγμή υποβολής του τελωνειακού παραστατικού, είναι κάτοχος πιστοποιητικού ΑΕΟ, η προθεσμία πραγματοποίησης της εξαγωγής ή της ενδοκοινοτικής παράδοσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, των αγαθών της προηγούμενης περίπτωσης α), ορίζεται σε τριάντα δύο (32) μήνες με δυνατότητα παράτασης κατ’ ανώτατο όριο για οκτώ (8) ακόμη μήνες, τηρουμένης της διαδικασίας της παραγράφου 3 της παρούσας Ενότητας του παρόντος άρθρου.

Ο εισαγωγέας που είναι κάτοχος πιστοποιητικού ΑΕΟ συμπληρώνει το προβλεπόμενο πεδίο του τελωνειακού παραστατικού εισαγωγής. Πιστοποιητικό ΑΕΟ που λαμβάνεται μετά την υποβολή του τελωνειακού παραστατικού και κατά τη διάρκεια της τεθείσης προθεσμίας δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για το ήδη υποβληθέν παραστατικό. Σε περίπτωση ανάκλησης του πιστοποιητικού ΑΕΟ, επανακαθορίζεται νέα προθεσμία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση α) και εάν ο χρόνος αυτής έχει παρέλθει, καταβάλλεται ο αναλογών Φ.Π.Α.

3. Η κατά περίπτωση παράταση των προηγούμενων παραγράφων, εγκρίνεται για δικαιολογημένη αιτία και για τη χορήγηση αυτής, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τον εισαγωγέα προς τον Προϊστάμενο της Τελωνειακής Περιφέρειας πριν από τη λήξη της αρχικής αντίστοιχης προθεσμίας. Αντίγραφο του σχετικού με τη χορήγηση της παράτασης εγγράφου, τηρείται στο Τελωνείο Ελέγχου.

Η παράταση χορηγείται μετά από σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου του Τελωνείου Ελέγχου, ύστερα από διαπίστωση των λόγων της πραγματικής αδυναμίας πραγματοποίησης της εξαγωγής ή της ενδοκοινοτικής παράδοσης μέσα στην αρχική ορισθείσα προθεσμία.

Δείτε ολόκληρη την ΠΟΛ. 1194/27.8.2015 εδώ.

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ