logo-print

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την εμπορική εκμετάλλευση ορυκτών πόρων από το διάστημα

Παρέχεται το δικαίωμα σε ιδιώτες να διεκδικήσουν την κυριότητα επί των υλικών που προέρχονται από αστεροειδείς

15/11/2015

29/01/2018

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει στους πολίτες των ΗΠΑ το δικαίωμα να διεκδικούν νόμιμα τους φυσικούς πόρους που εξορύσσονται στο διάστημα.

Το νομοσχέδιο με τίτλο US Commercial Space Launch Competitiveness Act έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας στο διάστημα, ενισχύοντας τη διαστημική βιομηχανία με την ενθάρρυνση των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και τη δημιουργία ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, στο πεδίο του νομοσχεδίου εμπίπτουν «οποιοιδήποτε πόροι αποκτούνται από αστεροειδείς ή το διάστημα γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής, της ιδιοκτησίας, της μεταφοράς, της χρήσης και της πώλησής τους, σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες».

Το κείμενο του νομοσχεδίου είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ο ορισμός των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας να παρακάμπτει την απαγόρευση που επιβάλει η Συνθήκη για το Εξώτερο Διάστημα σχετικά με τη διεκδίκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών επί των ουρανίων σωμάτων.

Το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν δικαιώματα κυριότητας πάνω στους αστεροειδείς, αλλά τους παρέχει το δικαίωμα να διεκδικήσουν την κυριότητα επί των υλικών που προέρχονται από αυτούς.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να δώσει την τελική έγκριση για το νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα αποσταλεί στον Πρόεδρο Ομπάμα για υπογραφή.

Σχετικοί Τομείς

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send