logo-print

Εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα

21/11/2015

29/01/2018

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Στα δικαιώµατα των παιδιών που ζουν µακριά από τις φυσικές τους οικογένειες αφιερώνει φέτος ο Συνήγορος του Πολίτη την Παγκόσµια Ηµέρα ∆ικαιωµάτων του Παιδιού και διοργανώνει στις 23 Νοεµβρίου 2015 εκδήλωση µε θέµα «Σε αναζήτηση της φροντίδας και της συµµετοχής: Τα δικαιώµατα των παιδιών που ζουν στα ιδρύµατα».

Η εκδήλωση θα πραγµατοποιηθεί στις 23 Νοεµβρίου 2015, 9.30-13.30, στο Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Αθηναίων (Αµφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»), και θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου στις 13.30.

Έχουν προσκληθεί να συµµετάσχουν εκπρόσωποι φορέων της πολιτείας, δηµοσίων και ιδιωτικών ιδρυµάτων παιδικής προστασίας και άλλοι επαγγελµατίες του χώρου, και είναι ανοικτή στο κοινό.  

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η Ειδική Έκθεση στην οποία συνοψίζονται οι διαπιστώσεις και προτάσεις της Αρχής για το σύστηµα παιδικής προστασίας και ιδρυµατικής φροντίδας παιδιών στη χώρα µας, και θα συζητηθούν οι ενέργειες της διοίκησης σχετικά µε τα ζητήµατα που θίγονται σε αυτήν.

Στις 20 Νοεµβρίου συµπληρώνονται 26 χρόνια από την υιοθέτηση της ∆ιεθνούς Σύµβασης για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού.

Η Σύµβαση προβλέπει (άρθρο 20) ότι το παιδί που δεν ζει µε την οικογένειά του δικαιούται ειδική προστασία από το κράτος, µέσα από θεσµούς εναλλακτικής φροντίδας όπως είναι η αναδοχή ή, σε περίπτωση ανάγκης, η τοποθέτηση σε κατάλληλο ίδρυµα, στο οποίο πρέπει να απολαµβάνει πλήρως τα δικαιώµατά του.

Ωστόσο στη χώρα µας, σύµφωνα µε την εκτίµηση του Συνηγόρου, καθώς το αρµόδιο υπουργείο δεν διαθέτει επίσηµα στοιχεία, φιλοξενούνται περίπου 3.000 παιδιά σε ιδρύµατα, ενώ σε ανάδοχες οικογένειες που υποστηρίζονται από την πολιτεία τοποθετούνται γύρω στα 20 µε 30 παιδιά ετησίως.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, µε την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού, από το 2003 µέχρι σήµερα, έχει επισκεφθεί 76 δοµές φιλοξενίας για παιδιά, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των δηµοσίων ιδρυµάτων και σηµαντικό αριθµό ιδιωτικών και εκκλησιαστικών δοµών, και έχει διερευνήσει 40 σχετικές αναφορές.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει διαπιστώσει σοβαρά προβλήµατα στη στελέχωση των ιδρυµάτων, την τήρηση στοιχείων για τα φιλοξενούµενα παιδιά, την αδειοδότηση, την πιστοποίηση, τον έλεγχο και την εποπτεία τους.

Τα παιδιά παραµένουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα στα ιδρύµατα (σύµφωνα µε σχετική έρευνα, σχεδόν για 7 χρόνια κατά µέσο όρο), συχνά δεν διασφαλίζονται τα δικαιώµατα τους στη φροντίδα, την ενηµέρωση, τη συµµετοχή, την έκφραση γνώµης, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί περιστατικά παραµέλησης ή κακοποίησης, που σχετίζονται µε την ανεπάρκεια του προσωπικού και την πληµµελή εποπτεία τους.

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

send