logo-print

Άρθρο 6 - Προεδρικό Διάταγμα 80/2015 - Άδεια κύησης - λοχείας, άδεια ανατροφής τέκνου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/11/2015

Κωδικοποιημένο
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Το προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο κυοφορεί, μετά από σχετική βεβαίωση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού, έχει δικαίωμα να επιλέξει στον τέταρτο μήνα κύησης, με υπεύθυνη δήλωση του:

α) Να λάβει άδεια κύησης−λοχείας διάρκειας πέντε (5) μηνών, με αποδοχές, ως ακολούθως:

αα) άδεια κύησης, δύο (2) μήνες πριν τον τοκετό και

αβ) άδεια λοχείας, τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό, εφόσον το νεογέννητο ζει.

Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλι− στεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών.

β) Να λάβει άδεια κύησης διάρκειας πέντε (5) μηνών, από τον πέμπτο μήνα της κύησης.

Οι άδειες των περιπτώσεων α) και β) παρατείνονται αυτοδικαίως για τριάντα (30) ημέρες μετά τον τοκετό, εάν το νεογέννητο δεν ζει.

2. Στο προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. στο οποίο χορηγείται η άδεια κύησης−λοχείας της περίπτωσης α) της παραγράφου 1, μειώνεται ο χρόνος εργασίας κατά δύο (2) ώρες ημερησίως, εφόσον έχει τέκνο ή τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνο ή τέκνα ηλικίας από δύο έως τεσσάρων ετών.

3. Στο προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. στο οποίο χορηγείται η άδεια της περίπτωσης β) της παραγράφου 1, μετά το πέρας της άδειας αυτής, χορηγείται άδεια ανατροφής τέκνου με αποδοχές, διάρκειας εννέα (9) μηνών. Η άδεια ανατροφής τέκνου λαμβάνεται άπαξ και συνεχόμενη και εξαντλείται μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το έκτο έτος της ηλικίας του.

4. Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια ανατροφής αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα, για κάθε επιπλέον τέκνο.

5. Σε περίπτωση απόκτησης τρίτου τέκνου και άνω, η άδεια ανατροφής αυξάνεται κατά τρεις (3) μήνες για κάθε τέκνο.

6. Για τους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, τους γονείς μετά από διαζύγιο ή ακύρωση γάμου, οι οποίοι έχουν τη γονική μέριμνα του τέκνου, καθώς και στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων πάσχει από ψυχική, νοητική ή σωματική αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, η άδεια ανατροφής του τέκνου αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα.

7. Οι διευκολύνσεις των παραγράφων 2 και 3 παρέχονται στο άρρεν και θήλυ προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ανεξάρτητα εάν ο σύζυγος ή η σύζυγος απασχολείται ή όχι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

8. Στην περίπτωση που ο σύζυγος ή η σύζυγος εργάζεται στο δημόσιο τομέα, με κοινή δήλωση που υποβάλλεται στις Υπηρεσίες τους, επιλέγεται η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής και ποιος εκ των δύο θα προβεί σε χρήση αυτής, εκτός εάν με την κοινή τους δήλωση καθορισθούν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα προβεί σε χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια εντός των οποίων παρέχονται οι διευκολύνσεις.

9. Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς υπηρετούν στο Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., με κοινή αναφορά τους καθορίζεται ποιος από εκ των δύο θα προβεί σε χρήση της διευκόλυνσης, εκτός εάν με την αναφορά τους καθορισθούν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα προβεί σε χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια εντός των οποίων παρέχονται οι διευκολύνσεις.

10. Οι διευκολύνσεις των παραγράφων 2 και 3, παρέχονται στο άρρεν και θήλυ προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ολικώς ή κατά το μέρος που ο σύζυγος ή η σύζυγος, εφόσον εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, δεν προβεί σε χρήση ή προβεί σε μερική χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων, αλλά πάντοτε διαδοχικά μέσα στα χρονικά όρια εντός των οποίων παρέχονται οι διευκολύνσεις αυτές και μετά από προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του αρμοδίου φορέα του ιδιωτικού τομέα. Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας η οποία προβλέπεται στο άρθρο 142 του Ν. 3655/2008 (Α΄ 58), δεν αποτελεί όμοια διευκόλυνση με τις διευκολύνσεις της παραγράφου 3.

11. Οι άδειες κύησης−λοχείας και ανατροφής τέκνου χορηγούνται από τον Διευθυντή του Κλάδου Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send