logo-print

Άρθρο 7 - Προεδρικό Διάταγμα 80/2015 - Άδειες διευκολύνσεων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/11/2015

Κωδικοποιημένο
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Στο προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο έχει σύζυγο ή άγαμα τέκνα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, που πάσχουν από ψυχική, νοητική ή σωματική αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, χορηγείται ανά ημερολογιακό έτος και ανά περίπτωση, άδεια απουσίας διάρκειας είκοσι (20) ημερών, με αποδοχές. Η ανωτέρω άδεια χορηγείται μετά από αίτηση του στελέχους Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., είτε ολόκληρη είτε τμηματικά.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αιτηθούν αντί της άδειας αυτής, μείωση του ωραρίου εργασίας τους κατά μία (1) ώρα την ημέρα. Το προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο έχει τέκνα έως δεκαπέντε (15) ετών τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50%, δύναται ομοίως να αιτηθεί ανά περίπτωση, μείωση του ωραρίου εργασίας του κατά μία (1) ώρα την ημέρα. Το ποσοστό αναπηρίας του συζύγου, της συζύγου, των τέκνων ή του τέκνου καθορίζεται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), σύμφωνα με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Στο προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο έχει τέκνα που πάσχουν από νόσημα το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζουν περιοδικής νοσηλείας, χορηγείται ανά ημερολογιακό έτος και ανά περίπτωση, άδεια απουσίας με αποδοχές, διάρκειας είκοσι δύο (22) ημερών. Η ανωτέρω άδεια χορηγείται είτε ολόκληρη είτε τμηματικά, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στελέχους Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία συνοδεύεται από γνωμάτευση της αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, με την οποία πιστοποιείται ότι το νόσημα από το οποίο πάσχουν το τέκνο ή τα τέκνα του, χρήζει τακτικών μεταγγίσεων αίματος ή περιοδικής νοσηλείας που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι ίδιας ή όμοιας ειδικής άδειας απουσίας, το στέλεχος Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. δικαιούται την άδεια αυτή, μόνον εφόσον ο έτερος γονέας δεν προβεί σε χρήση της ειδικής άδειας που δικαιούται ή κατά το μέρος που δεν γίνεται χρήση αυτής, αλλά πάντοτε διαδοχικά και μέσα στα χρονικά όρια εντός των οποίων παρέχεται η ειδική άδεια. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται κάθε φορά κοινή δήλωση, όπου αναφέρεται ποιος εκ των δύο γονέων θα προβεί σε χρήση της σχετικής άδειας και για πόσο χρονικό διάστημα.

3. Το προσωπικό του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο υπόκειται σε διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δικαιούται κατά την ημέρα της ωοληψίας άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας και άδεια δεκαπέντε (15) ημερών από την εμβρυομεταφορά, με αποδοχές. Στο άρρεν προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. χορηγείται άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας, κατά την ημέρα της ωοληψίας, καθώς και άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας, κατά την ημέρα της εμβρυομεταφοράς της συζύγου του, με αποδοχές.

4. Στο προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο υιοθετεί τέκνο, χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υιοθεσίας, εφόσον το τέκνο είναι ηλικίας μέχρι και έξι (6) ετών.

5. Στο προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο έχει τέκνα τα οποία παρακολουθούν μαθήματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως αυτή καθορίζεται στις διατάξεις του Ν. 1566/1985 (Α΄ 167), όπως κάθε φορά ισχύουν, παρέχεται άδεια απουσίας τεσσάρων (4) ημερών στη διάρκεια του σχολικού έτους, με αποδοχές, με σκοπό την επίσκεψη στο σχολείο και την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης.

6. Στο προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. χορηγείται άδεια με αποδοχές, διάρκειας δέκα (10) ημερών, σε περίπτωση γάμου του και τριών (3) ημερών σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή και συγγενούς του έως και β΄ βαθμού.

Στο άρρεν προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. χορηγείται άδεια με αποδοχές, διάρκειας πέντε (5) ημερών, σε περίπτωση γέννησης τέκνου του. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται αίτηση από το στέλεχος Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την τέλεση του γάμου ή από την επέλευση του γεγονότος της γέννησης ή του θανάτου. Στο προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ. ΑΚΤ. χορηγείται άδεια με αποδοχές, διάρκειας πέντε (5) ημερών, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υιοθεσίας.

7. Οι άδειες των παραγράφων 1, 2, 3 και 4, καθώς και η ειδική γονική άδεια της παραγράφου 1 του άρθρου 51 του Ν. 4075/2012, χορηγούνται από τον Διευθυντή του Κλάδου Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 4, εφαρμόζονται αναλόγως για την χορήγηση των αδειών διευκολύνσεων των παραγράφων 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send