logo-print

Τμήμα Γ - Εγκύκλιος 42/7.12.2015 - Διαστήµατα απουσίας από τη χώρα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/12/2015

Κωδικοποιημένο
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

α) Κατηγορία Γ1. 3

Σε περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος κατείχε έναν τουλάχιστον οριστικό τίτλο διαμονής κατά την τελευταία δεκαετία, θα αναζητούνται ομοίως στοιχεία ότι δεν έχει διακόψει τη διαμονή του για συνεχές διάστημα που υπερβαίνει τα δύο έτη, εντός του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από την λήξη της άδειας διαμονής του μέχρι την υποβολή της αίτησης επαναφοράς στη νομιμότητα. Στην περίπτωση αυτή είναι αυτονόητο ότι ο αιτών διαμένει στη χώρα κατά τα τελευταία έτη πριν την υποβολή της αίτησης, αφού πλην του οριστικού τίτλου διαμονής θα πρέπει να προσκομίσει επιπλέον έγγραφα που στοιχειοθετούν την ανάπτυξη δεσμών με τη χώρα.

Επισήμανση

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν θα αναζητάτε την προσκόμιση εγγράφων που αποδεικνύουν δεσμούς για όλα τα έτη διαμονής στη χώρα. Για παράδειγμα εάν πολίτης τρίτης χώρας δε διαθέτει σχετικά έγγραφα για ένα έτος, δεν απορρίπτεται το αίτημα για χορήγηση άδειας διαμονής. Η έννοια, των ισχυρών δεσμών με τη χώρα, δεν κρίνεται σύμφωνα με τα καθ’ έτος έγγραφα, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, της λογικής και της κοινής πείρας, ιδίως όταν συντρέχουν οικογενειακοί δεσμοί, μακρόχρονη διαμονή, συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, παρακολούθηση κάποιων ετών σε ελληνικό σχολείο ή σε κέντρα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, αγορά κατοικίας, σπουδές κλπ.

β) Κατηγορία Γ1.4

Σε περιπτώσεις που η πενταετής νόμιμη διαμονή δεν ανάγεται στην αμέσως προ της υποβολής του αιτήματος πενταετία, θα αναζητούνται στοιχεία, ότι ο αιτών δεν έχει διακόψει τη διαμονή του στη χώρα, για συνεχές διάστημα που υπερβαίνει τα δύο έτη.

Παράδειγμα 1ο : Πολίτης τρίτης χώρας ήταν κάτοχος αδειών διαμονής κατά τα έτη 2010 έως 2015. Το τελευταίο αίτημα ανανέωσης της άδειας διαμονής υποβλήθηκε την 30η μαρτίου 2015 και απορρίφθηκε λόγω μη πλήρωσης των απαιτούμενων προϋποθέσεων. Το αίτημα για επαναφορά στη νομιμότητα μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, μετά την 30η μαρτίου 2015, αρκεί κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος να διακριβώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν  έχει απουσιάσει από την χώρα κατά τα αμέσως προηγούμενα δύο έτη (δηλαδή αν κατατεθεί το 2015 δεν αναζητούνται στοιχεία μη διακοπής ενώ αν κατατεθεί το 2017 αναζητούνται στοιχεία για 2015-2017) .

Παράδειγμα 2ο : Πολίτης τρίτης χώρας ήταν κάτοχος αδειών διαμονής κατά τα έτη 2005 έως 2010. Στο διάστημα 2010 έως 2012 απουσίασε από τη χώρα και επανήλθε με θεώρηση εισόδου τρίμηνης διάρκειας. Έκτοτε διαμένει συνεχώς στη χώρα, όπου αναπτύσσει τον κύκλο των βιοτικών του σχέσεων. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για επαναφορά στη νομιμότητα καθώς δεν έχει διακόψει τη διαμονή του στη χώρα, για συνεχές διάστημα που υπερβαίνει τα δύο έτη.

Παράδειγμα 3ο : Πολίτης τρίτης χώρας ήταν κάτοχος αδειών διαμονής κατά τα έτη 2006 έως 2011. Στο διάστημα 2012 έως 2014 απουσίασε από τη χώρα και επανήλθε με θεώρηση εισόδου τρίμηνης διάρκειας. Έκτοτε διαμένει συνεχώς στη χώρα, όπου αναπτύσσει τον κύκλο των βιοτικών του σχέσεων. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για επαναφορά στη νομιμότητα καθώς δεν έχει διακόψει τη διαμονή του στη χώρα, για συνεχές διάστημα που υπερβαίνει τα δύο έτη

γ) Κατηγορία ΣΤ. 1 μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας - Γέννηση τέκνου στην Ελλάδα

Σε περιπτώσεις γέννησης τέκνου στην Ελλάδα έως την έναρξη ισχύος του παρόντος από γονείς, ο ένας εκ των οποίων είναι κάτοχος άδειας διαμονής σε ισχύ του ν. 4251/2014, στον έτερο γονέα, εφόσον διαμένει στη χώρα, χορηγείται άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 και της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 70 του Κώδικα, απαιτείται η πλήρωση δύο όρων:

- Αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ενδιαφερόμενος διαμένει στη χώρα μετά την γέννηση του τέκνου/ων

- Διαμένει στη χώρα, κατά την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος. Το αδιάλειπτο της διαμονής δεν θίγεται από απουσία μικρότερη των έξι μηνών ετησίως (άρθρο 21, παρ.6).

Το πραγματικό γεγονός της διαμονής στη χώρα ελέγχεται από την προσκόμιση οποιουδήποτε από τα έγγραφα βέβαιης χρονολογίας που αναφέρονται στην 68019/15 (ΦΕΚ 2272 Β) κυα, (λ.χ. σχολεία, ιατρικές εξετάσεις, εμβόλια, αθλητικές δραστηριότητες του τέκνου ή του γονέα κ.λ.π.), καθώς και η μη αναχώρηση από τη χώρα έως την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός έλεγχος των αφιξοαναχωρήσεων του ενδιαφερόμενου εκ του ελέγχου του ή των διαβατηρίων που προσκομίζει, με βάση την αρχή της χρηστής διοίκησης, πρέπει να θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση, από μόνα τα έγγραφο που πιστοποιούν την παραμονή στη χώρα του αιτούντα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αναζητούνται επιπλέον έγγραφα που αποδεικνύουν δεσμούς με τη χώρα.

Εξ’ ορισμού αποκλείονται οι γονείς τέκνων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, διέκοψαν την διαμονή και την ανάπτυξη βιοτικών σχέσεων με τη χώρα, με οικεία βούληση, και επανέρχονται, νομίμως ή μη, προκειμένου να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων.

Επισήμανση: Σύμφωνα µε το αριθ. πρωτ. 9768/3-366931/2-10-2015 έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την παροχή πληροφοριών αφιξαναχωρήσεων, οι υπηρεσίες σας θα απευθύνονται στην κατά τόπο αρμόδια Αστυνομική ∆/νση και όχι στη ∆/νση Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου. 

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,