logo-print

Την απαγόρευση TOR και ανοικτών δικτύων Wi-Fi εξετάζει η Γαλλία

Στον απόηχο των τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη χρήση δωρεάν δημοσίων δικτύων WiFi σε περιόδους που έχει κυρηχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη χρήση του δικτύου Tor εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένονται να έρθουν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο μέχρι τον Ιανουάριο, ως απάντηση στο τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι τον προηγούμενο μήνα.

Η απαγόρευση χρήσης δωρεάν και δημοσίων δικτύων WiFi, όταν έχει κυρηχθεί κατάσταση ανάγκης, είναι εύκολα υλοποιήσιμη και δικαιολογείται από το ότι η ταυτοποίηση των χρηστών είναι πολύ πιο δύσκολη όταν αυτοί είναι συνδεδεμένοι σε δημόσια δίκτυα.

Αντίστοιχα, το δεύτερο μέτρο στοχεύει στο μπλοκάρισμα ή ακόμα και την απαγόρευση χρήσης του δικτύου Tor. Αυτή η ρύθμίση είναι δυσκολότερα επιτεύξιμη από τεχνολογικής απόψεως, ενώ μόνο η Κίνα το έχει καταφέρει παγκοσμίως, αλλά η Γαλλική Κυβέρνηση επιδώκει με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει τον μέσο χρήστη από τη χρήση του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σίγουρο πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα εξασφάλιζε μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας, καθώς οι τρομοκράτες θα εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο από άλλες χώρες, ενώ, παράλληλα, η συνεννόηση των τρομοκρατών για το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα φαίνεται πως έγινε μέσω απλών SMS.

Τέλος, η απαγόρευση χρήσης του Tor θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε άλλες ωφέλιμες χρήσεις του, κυρίως από δημοσιογράφους, πληροφοριοδότες και χρήστες που θέλουν να περιηγηθούν ανώνυμα.

Πηγή: arstechnica.com

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send