logo-print

Ποιοι έχουν δικαίωμα αγοράς από Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (Duty Free)

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τις αγορές από Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (Κ.Α.Ε.)

12/12/2015

08/07/2018

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το δικαίωμα αγοράς αφορολογήτων και αδασμολογήτων ειδών παρέχεται μόνο στους εξερχόμενους της χώρας ή διερχόμενους από αυτή ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα, καθώς, επίσης και στα πληρώματα των μεταφορικών μέσων που έχουν προορισμό τρίτη χώρα και παραδίδονται σε αυτούς κατά τον χρόνο αναχώρησής τους από την Ελλάδα.

Το δικαίωμα αγοράς φορολογημένων ειδών από τα μικτά Καταστήματα Φορολογημένων, Αδασμολογήτων & Αφορολογήτων Ειδών παρέχεται σε όλους τους ταξιδιώτες που έχουν ως προορισμό άλλο σημείο της Ε.Ε. . 

Όσον αφορά στη μέγιστη ανά είδος ποσότητα που μπορεί να πωληθεί από τα Κ.Α.Ε., δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός, όμως, οι αγοραζόμενες ποσότητες πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να ικανοποιούν μόνο τις προσωπικές-οικογενειακές, και σε καμία περίπτωση εμπορικές ανάγκες των επιβατών.

Η διαδικασία πώλησης αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών από τα Κ.Α.Ε. πραγματοποιείται ως εξής:

α) Για τα καταστήματα που λειτουργούν σε λιμένες και αερολιμένες, με την σφράγιση από τα Κ.Α.Ε. ή την επικύρωση μέσω ταμειακής μηχανής ή μέσω μηχανογραφημένου συστήματος, του εισιτηρίου/κάρτας επιβίβασης του επιβάτη, η οποία χρησιμεύει ως στοιχείο απόδειξης του προορισμού σε τρίτη χώρα του επιβάτη, καθώς και με την έκδοση από τα Κ.Α.Ε. απόδειξης λιανικής πώλησης για κάθε αγοραστή.

β) Για τα καταστήματα που λειτουργούν στους Μεθοριακούς Σταθμούς, με την έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης.

Αντίστοιχα, η διαδικασία πώλησης φορολογημένων ειδών από τα μικτά Κ.Α.Ε. πραγματοποιείται με την έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης.

Στους επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα που έχουν πραγματοποιήσει αγορές αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών από τα Κ.Α.Ε. διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, με βάση την κάρτα επιβίβασης και την απόδειξη λιανικής πώλησης.

Στους λοιπούς επιβάτες ασκείται διακριτική εποπτεία και, στις περιπτώσεις βάσιμων υπονοιών, έλεγχος των αγορασθέντων από το κατάστημα ειδών σε σχέση, με την εκδοθείσα σχετική απόδειξη λιανικής πώλησης.

Η τυχόν αγορά ειδών από τα Κ.Α.Ε. από μη δικαιούχα πρόσωπα διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας του Τελωνειακού Κώδικα.

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send