logo-print

Επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για τον νέο γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων

Η συμφωνία έρχεται ύστερα από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων και αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) πριν τις 21 Δεκεμβρίου

16/12/2015

29/01/2018

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Lawspot εξασφάλισε το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των οργάνων της ΕΕ. Δείτε το εδώ.

Η Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε εχθές σε άτυπη συμφωνία στο πλαίσιο των τριμερών διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το πακέτο «προστασίας των δεδομένων» που θα καθορίσει τους νέους κανόνες της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή.

To πακέτο «προστασίας των δεδομένων», περιλαμβάνει έναν Κανονισμό που θεσπίζει τους γενικούς κανόνες σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και μια Οδηγία που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων για σκοπούς επιβολής του νόμου.

Σε γενικές γραμμές, ο Κανονισμός δίνει στους καταναλωτές μεγαλύτερο έλεγχο ως προς τη χρήση και διατήρηση των δεδομένων τους, η οποία θα επιτρέπεται μόνο με τη «ξεκάθαρη», σύμφωνα με το κείμενο, συγκατάθεσή τους.

Παράλληλα, εταιρείες που δεν τηρούν τους κανόνες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 4 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεών τους.

Ειδικότερα, ο Κανονισμός δίνει το δικαίωμα διόρθωσης των προσωπικών δεδομένων σε περίπτωση ανακρίβειας ενώ επεκτείνεται και το «δικαίωμα στη λήθη» με τους καταναλωτές να αποκτούν το δικαίωμα να σταματήσουν μια επιχείρηση από τη χρήση των δεδομένων τους μετά το κλείσιμο ενός λογαριασμού ή τις εταιρίες εμπορίας από το να «χτίσουν»  ένα προφίλ των δεδομένων τους.

Ο καθορισμός της ηλικίας συγκατάθεσης για την επεξεργασία των δεδομένων, δηλαδή η ηλικία για εγγραφή σε υπηρεσίες όπως το Facebook ή το Instagram, ήταν ένα ζήτημα που απασχόλησε αρκετά τους θεσμούς οι οποίοι συμφώνησαν  η απόφαση να λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο.

Ο κανονισμός ορίζει μεν την ηλικία αυτή στο 16ο έτος αλλά οι κυβερνήσεις θα έχουν την επιλογή να καθορίσουν κατώτερο έτος, εφ' όσον όμως είναι τουλάχιστον 13.

Παράλληλα, ως προς τις επιχειρήσεις, επιχειρείται η διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου κανόνων για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕE, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Οι 28 χώρες μέλη θα πρέπει να προσαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία ή να ψηφίσουν νέες ρυθμίσεις εντός δύο ετών από την επίσημη δημοσίευση των νόμων, η οποία αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους μετά και την επίσημη έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον κανονισμό θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια: Αλίκη Μπενμαγιώρ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send