logo-print

10 συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών

Οι επίσημες απαντήσεις τους και η σχετική νομοθεσία

24/04/2016

28/07/2018

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει απαντήσεις στα 10 πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

1. Μια ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία έχασε πρόσφατα τις αποσκευές μου. Διαμαρτυρήθηκα στον αερομεταφορέα, αλλά δεν με ικανοποίησε απόλυτα η αντίδρασή του. Μπορώ να απευθύνω σε κάποιον άλλον την καταγγελία μου;

ΝΑΙ - Για διεθνή πτήση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της χώρας σας. Για εσωτερική πτήση, επικοινωνήστε με κέντρο καταναλωτών της χώρας σας.

2. Όταν αγόρασα πρόσφατα ένα εισιτήριο, έπαθα σοκ όταν είδα το τελικό ποσό που έπρεπε να πληρώσω, μετά την προσθήκη των φόρων και των άλλων επιβαρύνσεων. Δεν είναι οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεωμένες να εμφανίζουν εξαρχής τη συνολική τιμή του εισιτηρίου, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και επιβαρύνσεων;

ΝΑΙ - Και το κόστος κάθε στοιχείου του εισιτηρίου (ναύλος, φόροι, επιβαρύνσεις, πρόσθετες επιβαρύνσεις και τέλη) πρέπει να είναι σαφές.

3. Εάν ταξιδεύω από χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. από τις ΗΠΑ στο Παρίσι, έχω δικαιώματα σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης μου;

ΝΑΙ - Υπό την προϋπόθεση ότι ο αερομεταφορέας σας έχει αδειοδοτηθεί για ευρωπαϊκή χώρα.

4. Αγόρασα ένα εισιτήριο για πτήση από το Λονδίνο στη Βαρκελώνη. Λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, έφθασα στο αεροδρόμιο καθυστερημένα, αλλά μόλις ένα λεπτό προτού κλείσει η πύλη επιβίβασης. Δεν με άφησαν να επιβιβαστώ στο αεροσκάφος. Έχω κάποια δικαιώματα;

ΟΧΙ - Γιατί δεν συμμορφωθήκατε με την απαίτηση να βρίσκεστε στο σημείο ελέγχου των εισιτηρίων εντός του καθορισμένου χρόνου.

5. Υπάρχει χρονικό όριο εντός του οποίου μπορώ να ασκήσω αγωγή αποζημίωσης για ακυρωθείσα πτήση;

Αυτό εξαρτάται από τη νομοθεσία κάθε ευρωπαϊκής χώρας και, ως εκ τούτου, διαφέρει από χώρα σε χώρα της ΕΕ.

6. Έχω κάποια δικαιώματα αν δεν μου επιτραπεί να επιβιβαστώ στην πτήση ανταπόκρισης επειδή έφθασα καθυστερημένα στην πύλη λόγω καθυστέρησης της πρώτης πτήσης;

ΝΑΙ - Αν οι πτήσεις αποτελούν τμήμα ενιαίου εισιτηρίου, ο αερομεταφορέας οφείλει να σας προσφέρει είτε την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου και μια πτήση επιστροφής στο αεροδρόμιο αναχώρησης το συντομότερο δυνατό, είτε τη μεταφορά σας στον τελικό σας προορισμό το συντομότερο δυνατό, είτε την αλλαγή του εισιτηρίου σας για μεταγενέστερη ημερομηνία που θα επιλέξετε εσείς, υπό παρεμφερείς όρους μεταφοράς, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε με άλλη πτήση και φθάσετε στον τελικό προορισμό σας με καθυστέρηση 3 ωρών ή παραπάνω δικαιούστε αποζημίωση.

7. Η πτήση μου από το Λονδίνο ήταν προγραμματισμένη για αναχώρηση σήμερα το πρωί, αλλά μόλις έλαβα ένα μήνυμα από τον αερομεταφορέα ότι η πτήση ακυρώθηκε. Έχω κάποια δικαιώματα;

ΝΑΙ - Έχετε δικαιώματα βάσει των κανόνων της ΕΕ. Δικαιούστε επιστροφή ολόκληρου του αντιτίμου του εισιτηρίου σας για το τμήμα της διαδρομής που δεν πραγματοποιήθηκε, ή να ταξιδέψετε με άλλη πτήση το συντομότερο δυνατό. Αν βρίσκεστε ήδη στο αεροδρόμιο και επιλέξετε να πετάξετε με άλλη πτήση, δικαιούστε επίσης γεύματα και αναψυκτικά ανάλογα με τον χρόνο αναμονής, καθώς και δύο δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή γραπτών μηνυμάτων ή email. Δικαιούστε επίσης διανυκτέρευση αν πρόκειται να ταξιδέψετε με άλλη πτήση την επομένη της προγραμματισμένης πτήσης σας και, ανάλογα με τις περιστάσεις, χρηματική αποζημίωση.

8. Η πτήση μου καθυστέρησε τέσσερις ώρες. Δικαιούμαι χρηματική αποζημίωση;

Εφόσον η πτήση σας έχει καθυστερήσει για περισσότερες από τρεις ώρες, μπορεί να δικαιούστε χρηματική αποζημίωση αν ο αερομεταφορέας δεν μπορεί να αποδείξει ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε εξαιτίας έκτακτων περιστάσεων που δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα. 

Όταν έφθασα στον έλεγχο εισιτηρίων, πληροφορήθηκα ότι η πτήση μου Βρυξέλλες - Λονδίνο είχε ακυρωθεί. Επέλεξα να μην ταξιδέψω και μου είπαν ότι θα μου επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου και ότι θα λάβω χρηματική αποζημίωση. Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες και δεν έχω λάβει ακόμη τίποτα.

9. Υπάρχει χρονικό όριο για την καταβολή των επιστροφών και των αποζημιώσεων;

ΝΑΙ - Θα έπρεπε να σας είχε επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου σας εντός επτά ημερών από την ακύρωση. Η αποζημίωση εξαρτάται από τον λόγο ακύρωσης της πτήσης, αλλά οι κανόνες της ΕΕ δεν προβλέπουν προθεσμία για την πληρωμή αυτή.

10. Δικαιούμαι αποζημίωση μόνο για ακύρωση πτήσης ή και για καθυστέρηση πτήσης;

Και στις δύο περιπτώσεις δικαιούστε αποζημίωση. Σε περίπτωση ακύρωσης/καθυστέρησης πτήσης, δεν θα λάβετε αποζημίωση αν η ακύρωση/καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις, π.χ. σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση που η ακύρωση/καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις, μπορεί να μην έχετε δικαίωμα αποζημίωσης, αλλά ο αερομεταφορέας είναι υποχρεωμένος να σας παράσχει βοήθεια (επιστροφή χρημάτων ή προώθηση σε άλλη πτήση) και φροντίδα (γεύματα και/ή κατάλυμα) για όσο διάστημα περιμένετε για εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς. 

Δείτε επίσης: Δικαιώματα επιβατών σε αεροπορικές μεταφορές

Νομοθεσία της ΕΕ

Κανονισμός της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών

Ερμηνευτικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών

Νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με κοινούς κανόνες εκμετάλλευσης των αεροπορικών γραμμών

Κανονισμός της ΕΕ για την ευθύνη του αερομεταφορέα όσον αφορά την αεροπορική μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους

Με πληρορορίες από europa.eu

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ