logo-print

Άμεση απόσυρση των αντισυνταγματικών διατάξεων για τους εμμίσθους δικηγόρους

17/12/2015

16/11/2017

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση

Να αποσυρθούν άμεσα οι αντισυνταγματικές διατάξεις για τους εμμίσθους δικηγόρους ζητά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Με το υπό ψήφιση στη Βουλή Σχέδιο νόμο με τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» εισάγονται, ιδίως με τα άρθρα 9, 11, 13, 27, αντισυνταγματικές δυσμενείς διακρίσεις κατά των εμμίσθων δικηγόρων.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

1. Ενώ το άρθρο 9 παρ. 1 προβλέπει ότι τα μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ) για τους υπαλλήλους των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε) και Τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε) ορίζονται σε δεκαεννέα (19), στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι οι δικηγόροι με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στια διατάξεις του παρόντος κατατάσσονται ως εξής :

Α. οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ 3 της Π.Ε κατηγορίας

B. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ 10 της Π.Ε κατηγορίας

Γ. οι δικηγόροι στον ΑΠ στο Μ.Κ 15 της Π.Ε κατηγορίας

και μάλιστα χωρίς τη μισθολογική εξέλιξη που προβλέπεται για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου.

Επιπλέον, ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί η επιστημονικοί συνεργάτες συνεργάτες Δήμων κλπ. κατατάσσονται σε ανώτερα Μ.Κ από δικηγόρους στο πρωτοδικείο βάσει του ίδιου άρθρου.

2. Δυνάμει των άρθρων 13 («ορισμός αποδοχών») και 27 του νομοσχεδίου («Διασφάλιση αποδοχών») προβλέπεται η διατήρηση της τυχόν μισθολογικής διαφοράς υπέρ όσων υπαλλήλων η εφαρμογή του νόμου επάγεται μειώσεις σε σχέση με το μισθό που ελάμβαναν μέχρι 31.12.2015, αλλά ως προσωπικής διαφοράς.

3. Με βάση στοιχεία του Λογιστηρίου ΔΣΑ τυχόν εφαρμογή της προς ψήφιση διάταξης συνεπάγεται για όσους νεοπροσλαμβανόμενους δικηγόρους υπαχθούν σε αυτή μείον 400 περίπου ευρώ το μήνα σε μια πάγια αμοιβή της τάξης των 1600 Ευρώ.

Η Ολομέλεια δηλώνει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στις παραπάνω διατάξεις, με τις οποίες η κυβέρνηση επιβάλει μεροληπτικά, δυσμενή διάκριση σε βάρος των δικηγόρων που απασχολούνται στο δημόσιο με σχέση πάγιας εντολής, έναντι των υπολοίπων απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζητά την άμεση απόσυρση των ως άνω διατάξεων και δραστηριοποιείται ήδη προς άρση των διακρίσεων που αυτές επιφέρουν παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send