logo-print

Sports Direct: Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών για τις συνθήκες εργασίας

20/12/2015

16/11/2017

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο

Το δημοφιλές online κατάστημα αθλητικών ειδών φαίνεται πως έχει τραβήξει την προσοχή των Βρετανικών αρχών, έπειτα από καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και μη καταβολή του κατώτατου μισθού.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Guardian αποκάλυψε στις αρχές Δεκέμβρη ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Sports Direct λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από τους νόμιμα προβλεπόμενους.

Μυστικοί δημοσιογράφοι διαπίστωσαν πως στις εγκαταστάσεις της εταιρίας έχει επιβληθεί ένα αυστηρό καθεστώς ερευνών και επιτήρησης, ενώ οι εκπαιδευτικοί των σχολίων τις περιοχής ανέφεραν πως, ακόμα και αν ένας μαθητής χρειαστεί να λείψει από το σχολείο λόγω ασθένειας, αναγκάζεται να μένει στο σπίτι μόνος, καθώς οι γονείς, εργαζόμενοι στην εταιρία, φοβούνται να πάρουν άδεια από τη δουλειά.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου έχει ήδη παραγγείλει έρευνα σχετικά με τη χαμηλή αμοιβή και τις "εξευτελιστικές και μειωτικές" συνθήκες εργασίας στο Sports Direct.

Η Sports Direct υποστηρίζει ότι ενεργεί στα πλαίσιο του νόμου ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων προσλαμβάνεται και απασχολούνται τυπικά μέσω τρίτων εταιριών.

Σύμφωνα με βουλευτές, όμως, δεν αρκεί η συμμόρφωση με το γράμμα του νόμου αλλά απαιτείται και  ο σεβασμός του πνεύματος του νόμου, στο επίκεντρο του οποίου είναι αναμφισβήτητα ένας καλός εργοδότης, ζητώντας να διεξαχθεί άμεσα έρευνα για την εταιρία, καθώς οι συνθήκες εργασίας εποχής Ντίκενς που ισχύουν στην εταιρία αποτελούν ντροπή για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Πηγή: theguardian.com

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ