logo-print

Πρόστιμο σε υπάλληλο για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πελατών

Ο υπάλληλος εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων κίνησε υποψίες καθώς προσήλθε και παρέμεινε στη δουλειά του εκτός ωραρίου

22/05/2024

24/05/2024

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

​Το ποσόν των 308 ευρώ (265 λίρες) καταδικάστηκε να πληρώσει υπάλληλος εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων για την παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πελατών.

Σύμφωνα με την υπόθεση, η οποία ανακοινώθηκε από τη βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων ICO, ο καταδικασθείς υπάλληλος κίνησε υποψίες όταν προσήλθε εκτός ωραρίου εργασίας στο κατάστημα που εργαζόταν. Από την εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε πως ο υπάλληλος εισήλθε στα πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας, όπου και παρέμεινε επί 32 λεπτά, αποκτώντας πρόσβαση σε 39 αρχεία πελατών.

Ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, η οποία αποκάλυψε πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο υπάλληλος είχε ενεργήσει με τον τρόπο αυτό. Όπως αποδείχθηκε, ο αριθμός των αρχείων που είχαν τεθεί παρανόμως στη διάθεσή του ανερχόταν συνολικά σε 213.

Διαβάστε επίσης: Διαγραφή δεδομένων απολυθείσας υπαλλήλου από την ιστοσελίδα του (πρώην) εργοδότη

Η εταιρεία απέλυσε τον υπάλληλο, αλλά και έθεσε το συμβάν σε γνώση του ICO, ο οποίος κίνησε ποινική διαδικασία. Στις 13 Μαΐου, ο υπάλληλος εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου του Χάντερσφιλντ, όπου και ομολόγησε τις πράξεις του, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος για τον οποίο αποκτούσε τα δεδομένα των πελατών.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε πρόστιμο 308 ευρώ πλέον δικαστικών εξόδων 560 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της βρετανικής αρχής συνεχάρη την εταιρεία για τα μέτρα ασφάλειας που είχε λάβει. Όπως επεσήμανε, δεν είναι πάντα εύκολο να αποτρέπονται τέτοια περιστατικά, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιοι άνθρωποι να έχουν κακές προθέσεις. Όταν όμως έχεις λάβει τα κατάλληλα μέτρα εσωτερικού ελέγχου και έχεις εκπαιδεύσει το προσωπικό σου σε ζητήματα προστασίας δεδομένων και πληροφοριακής διακυβέρνησης, τότε μπορείς να περιορίζεις την έκταση της ζημίας.

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

send