logo-print

Πρώτη εφαρμογή του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα για το ρατσιστικό έγκλημα από δικαστήριο

21/12/2015

29/01/2018

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Στις 15/12/2015 ολοκληρώθηκε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των δραστών για ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοφορία/οπλοχρησία που έλαβαν χώρα στην Αθήνα την 14η Φεβρουαρίου 2015 εις βάρος δύο ανδρών, μπαγκλαντεσιανής και πακιστανικής καταγωγής.

Συγκεκριμένα, οι δύο επιθέσεις έγιναν σε διάστημα 10 λεπτών από 3 δράστες στην Ομόνοια.

Η πρώτη, σε βάρος ενός υπαλλήλου παντοπωλείου τον οποίο εξύβρισαν με βάση την θεωρούμενη εθνική καταγωγή του ενώ κατόπιν προέβησαν και σε ξυλοδαρμό.

Αμέσως μετά και κάποια μέτρα παρακάτω, οι ίδιοι δράστες επιτέθηκαν και σε διερχόμενο περαστικό και πάλι με βάση την θεωρούμενη εθνική καταγωγή του.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), η άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν σημαντική, καθώς χάρη σε αυτήν συνελήφθησαν οι 2 από τους 3 δράστες.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματική βλάβης, οπλοφορίας, οπλοχρησίας με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81 Α του Ποινικού Κώδικα περί ρατσιστικού εγκλήματος και επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους, δράστες της επίθεσης σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πέντε ετών και ενός μηνός, αντίστοιχα.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι το κατηγορητήριο περιέλαβε και το άρθρο 81 Α ΠΚ, εισήχθη δηλαδή στο ακροατήριο ως ρατσιστικό έγκλημα (λόγω μίσους για εθνική καταγωγή και χρώμα των θυμάτων) με αποτέλεσμα το δικαστήριο να εξετάσει από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας τα κίνητρα που οδήγησαν στις εν λόγω επιθέσεις και εντέλει να καταγνώσει την επιβαρυντική περίσταση στους δράστες επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο άρθρο και μάλιστα με πολύ θετικά αποτελέσματα για την εξέλιξη της δίκης.

Επιβεβαιώνεται, επομένως, ότι ορθώς οι φορείς του προγράμματος, μέσω του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ζητούσαν την τροποποίηση της προϊσχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, η γενική επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81 Α ΠΚ καθιστά την υποχρέωση διερεύνησης και τιμωρίας του ρατσιστικού κινήτρου πιο ορατή για τους Εισαγγελείς και τους Δικαστές.

Η υπόθεση υποστηρίχτηκε από δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κ. Βασίλη Κερασιώτη και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Βασίλη Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του έργου «Υποστηρικτικές, Συνοδευτικές και Νομικές Υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους».

Με πληροφορίες από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send