logo-print

Τι αλλάζει στη διαδικασία αναβολής της ποινικής δίκης

Τι προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης

22/12/2015

16/11/2017

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

Στην κατάργηση της πρόβλεψης σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις αναβολής της ποινικής δίκης κατά τις διατάξεις του Νόμου 4022/2011 (Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος), αυτή προσδιορίζεται σε δικάσιμο κατά την οποία προεδρεύει ο ίδιος δικαστής, προχωράει το υπουργείο Δικαιοσύνης με τροπολογία του στο σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 4022/2011 ως εξής:

«Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη διακοπή της δίκης για δεκαπέντε το πολύ μέρες. Αν μετά τη διακοπή, δεν μπορεί να συνεχισθεί η δίκη για οποιοδήποτε λόγο, αναβάλλεται και προσδιορίζεται σε ημέρα που δεν απέχει περισσότερο από δύο μήνες».

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, με τη διάταξη του άρθρου 46 του σ/ν προτείνεται η κατάργηση της πρόβλεψης κατά την οποία στις περιπτώσεις αναβολής της ποινικής δίκης από το τριμελές πλημμελειοδικείο ή από το ποινικό εφετείο, αυτή προσδιορίζεται σε δικάσιμο κατά την οποία προεδρεύει ο ίδιος δικαστής (περίπτωση Βα' του άρθρου 17 του Ν. 1756/1988).

Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση του νόμου 4022/2011 για λόγους ομοιόμορφης εφαρμογής και στις εκδικάσεις εγκλημάτων διαφοράς.

Δείτε τη σχετική τροπολογία εδώ.

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11