logo-print

Άρθρο 3 - Προεδρικό Διάταγμα 88/2015 - Λοιπές τροποποιήσεις του Π.δ. 49/2005

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

24/12/2015

Κωδικοποιημένο
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στο Π.δ. 49/2005 (Α΄ 66), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

1) Το άρθρο 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής, ο πράκτορας ή ο πλοίαρχος πλοίου με προορισμό Ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο, υποχρεούται να κοινοποιεί τις πληροφορίες του παραρτήματος Ι παράγραφος 1 στην κατά τόπο αρμόδια λιμενική αρχή και την ΕΑΑ 24/7:

α) τουλάχιστον είκοσι τέσσερις ώρες προηγουμένως, ή

β) το αργότερο, κατά το χρόνο απόπλου του πλοίου από τον προηγούμενο λιμένα, εφόσον η διάρκεια του ταξιδιού είναι μικρότερη από είκοσι τέσσερις ώρες, ή

γ) εάν ο λιμένας κατάπλου είναι άγνωστος ή μεταβλήθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ευθύς μόλις η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή.

Η διαδικασία κοινοποίησης των πληροφοριών αυτών καθορίζεται με απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία τοιχοκολλείται σε όλες τις λιμενικές αρχές και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

2. Τα πλοία που αποπλέουν από λιμένα εκτός της Κοινότητας με προορισμό ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο και μεταφέρουν επικίνδυνα ή ρυπογόνα εμπορεύματα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις κοινοποίησης του άρθρου 13.»·

2) Το άρθρο 13 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής, ο πράκτορας ή ο πλοίαρχος πλοίου, ανεξαρτήτως των διαστάσεών του, που μεταφέρει επικίνδυνα ή ρυπογόνα εμπορεύματα και πρόκειται να αποπλεύσει από Ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο υποχρεούται να κοινοποιεί, το αργότερο κατά τον απόπλου, τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα I παράγραφος 3 στην κατά τόπο αρμόδια αρχή και την ΕΑΑ 24/7.

2. Ο πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής, ο πράκτορας ή ο πλοίαρχος πλοίου, ανεξαρτήτως των διαστάσεών του, που μεταφέρει επικίνδυνα ή ρυπογόνα εμπορεύματα και προέρχεται από λιμένα εκτός της Κοινότητας με προορισμό Ελληνικό λιμένα ή με κατεύθυνση προς αγκυροβόλιο εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, υποχρεούται να κοινοποιεί τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα I παράγραφος 3 στην λιμενική αρχή του πρώτου λιμένα προορισμού ή του πρώτου αγκυροβολίου και την ΕΑΑ 24/7, το αργότερο μόλις αποπλεύσει από το λιμένα φόρτωσης ή μόλις γίνει γνωστός ο λιμένας προορισμού ή η θέση αγκυροβολίου, εφόσον η εν λόγω πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη κατά τον απόπλου.

3. Με αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ. − ΕΛ.AKT. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ρυθμίζεται η διαδικασία που επιτρέπει στον πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή, τον πράκτορα ή τον πλοίαρχο πλοίου να κοινοποιεί τις απαριθμούμενες στο παράρτημα I παράγραφος 3 πληροφορίες στη λιμενική αρχή του λιμένα απόπλου ή προορισμού εντός της Κοινότητας και στην ΕΑΑ 24/7, κατά περίπτωση. Η ακολουθούμενη διαδικασία πρέπει να εγγυάται ανά πάσα στιγμή την πρόσβαση των αρμοδίων υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα I παράγραφος 3, σε περίπτωση ανάγκης.

Για το σκοπό αυτό, η ενδιαφερόμενη λιμενική αρχή διατηρεί τις πληροφορίες που απαριθμούνται στο παράρτημα I παράγραφος 3 για χρονικό διάστημα που καθιστά δυνατή την αξιοποίησή τους σε περίπτωση θαλάσσιου συμβάντος ή ατυχήματος. Η κατά τόπο αρμόδια λιμενική αρχή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ηλεκτρονική μετάδοση των εν λόγω πληροφοριών στις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αμελλητί, κατόπιν αιτήσεως της αρμόδιας κατά περίπτωση Υπηρεσίας του, επί εικοσιτετραώρου βάσεως.

4. Ο πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής, ο πράκτορας ή ο πλοίαρχος του πλοίου οφείλει να κοινοποιεί τις σχετικές με το φορτίο πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα I παράγραφος 3 στην κατά τόπο αρμόδια λιμενική αρχή και στην ΕΑΑ 24/7. Οι πληροφορίες πρέπει να μεταδίδονται ηλεκτρονικά, εφόσον είναι εφικτό. Κατά την ηλεκτρονική ανταλλαγή μηνυμάτων, πρέπει να χρησιμοποιούνται η σύνταξη και οι διαδικασίες που ορίζονται στο παράρτημα IΙΙ.»·

3) Στο παράρτημα Ι, η παράγραφος 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής, ο πράκτορας ή ο πλοίαρχος του πλοίου ενημερώνει αμέσως την αρμόδια αρχή σε περίπτωση μεταβολής των πληροφοριών που κοινοποιούνται σύμφωνα με το παρόν παράρτημα.».

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Πολιτειολογία
send