logo-print

Οι πάροχοι ίντερνετ υποχρεούνται να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με παράνομο περιεχόμενο στη Γερμανία

Σημαντικές αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τις υποχρεώσεις των ISPs

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εξέδωσε δύο σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που παρέχουν συνδέσμους για παράνομο περιεχόμενο.

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο οι ιστοσελίδες που παρέχουν παράνομο περιεχόμενο, είτε άμεσα, είτε μέσω συνδέσμων, να χρησιμοποιούν domain names που τους εξασφαλίζουν ανωνυμία, ενώ χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες παρόχων διαδικτύου που αρνούνται να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα όσων χρησιμοποιούν τις πληροφορίες τους, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε έρευνα ή εκκίνηση νομικής διαδικασίας εναντίον τους να είναι άσκοπη.

Η μοναδική εναπομείνασα λύση για τον κάτοχο πνευματικού δικαιώματος είναι να ζητήσει από τον πάροχο των υπηρεσιών ίντερνετ να εμποδίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε αυτές τις ιστοσελίδες.

Αυτή η λύση είναι ίσως και πιο αποτελεσματική για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από το να κινείται ο κάτοχος νομικά έναντι αναρίθμητων μεμονωμένων παραβάσεων.

Το Ευρωπαϊκό δίκαιο έχει προβλέψει ήδη από το 2001 αυτή τη δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8, παρ. 3 της Οδηγίας 2001/29/ΕΚ προβλέπεται ότι «τα κράτη µέλη μεριμνούν ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά των διαμεσολαβητών οι υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιούνται από τρίτο για την προσβολή δικαιώματος του δημιουργού ή συγγενικού δικαιώματος».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Δικαστήριο, η απαγόρευση της πρόσβασης πρέπει να είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας, να αποφασίζεται κατόπιν στάθμισης των αντικρουόμενων συμφερόντων και δικαιωμάτων, ενώ πρέπει να λειτουργεί σαν έσχατη λύση, εφόσον ο κάτοχος του δικαιώματος έχει εξαντλήσει τα άλλα νομικά μέσα για την άρση της προσβολής.

Πηγή: kluwercopyrightblog.com

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send