logo-print

Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης - Τί προβλέπει

Διεθνής σύµβαση για την προστασία των κοινωνικών δικαιωµάτων

14/01/2016

29/01/2018

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αναθεωρηµένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.

Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αποτελεί διεθνή σύµβαση για την προστασία των κοινωνικών δικαιωµάτων, υιοθετήθηκε το 1961 στο Συµβούλιο της Ευρώπης και κυρώθηκε από την Ελλάδα με το νόµο 1426/1984 (Α΄ 32).

Αποτελεί το πρώτο περιεκτικό διεθνές κείµενο προστασίας κοινωνικών δικαιωµάτων, δεδοµένου ότι προηγείται 5 χρόνια του αντίστοιχου Συµφώνου του Ο.Η.Ε..

Ο Αναθεωρηµένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης υιοθετήθηκε την 3η Μαΐου του 1996 στο Στρασβούργο, όπου και άνοιξε για υπογραφή, τέθηκε δε διεθνώς σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1999, µε τη συµπλήρωση των απαιτούµενων για τούτο τριών κυρώσεων.

Συµπεριλαµβάνει στο σκεπτικό του τις εξελίξεις στην εργατική νοµοθεσία και στην κοινωνική πολιτική, όσες μεσολάβησαν από τη θέσπιση του Χάρτη του 1961, και αποβλέπει στην σταδιακή αντικατάστασή του.

Τα δικαιώµατα που προστατεύονται από τον ΕΚΧ εντάσσονται σε τέσσερις θεµατικούς τοµείς: α) Απασχόληση, Κατάρτιση και Ίσες Ευκαιρίες, β) Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Κοινωνική Προστασία, γ) Εργασιακά Δικαιώµατα και δ) Προστασία των Παιδιών, της Οικογένειας και των Μεταναστών.

Ο Αναθεωρηµένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, ο οποίος έχει κυρωθεί από περισσότερες από 30 χώρες και από την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη υπογραφεί από την Ελλάδα από την 3η Μαΐου του 1996, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα κυρωθεί με νόμο.

Όπως ρητά ορίζεται στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου, οι διατάξεις του Χάρτη δεν δεσµεύουν την Ελλάδα ως προς το δικαίωµα στην καθιέρωση και χρήση μηχανισµών διαιτησίας για τη ρύθµιση εργασιακών διαφορών, ιδίως ως προς το δικαίωµα μονοµερούς πρόσβασης στη διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγµατεύσεων, σύµφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 22 του Συντάγµατος.

Παράλληλα, οι διατάξεις του ιδίου άρθρου δεν δεσµεύουν την Ελλάδα ως προς τη ρύθµιση του δικαιώµατος των εργοδοτών στη συλλογική δράση, ιδίως ως προς την απαγόρευση της ανταπεργίας.

Δείτε τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, εδώ.

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ