logo-print

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4359/2015 για την κύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη

Οι διατάξεις του Χάρτη δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς τη ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση, ιδίως ως προς την απαγόρευση της ανταπεργίας

21/01/2016

29/01/2018

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  (ΦΕΚ Α' 5/20.1.2015) ο Νόμος 4359/2015 σχετικά με την Κύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αποτελεί διεθνή σύµβαση για την προστασία των κοινωνικών δικαιωµάτων, υιοθετήθηκε το 1961 στο Συµβούλιο της Ευρώπης και κυρώθηκε από την Ελλάδα με το νόµο 1426/1984 (Α΄ 32).

Ο Αναθεωρηµένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης υιοθετήθηκε την 3η Μαΐου του 1996 στο Στρασβούργο, όπου και άνοιξε για υπογραφή, τέθηκε δε διεθνώς σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1999, με τη συµπλήρωση των απαιτούµενων για τούτο τριών κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης - Τί προβλέπει

Σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο του Νόμου, οι διατάξεις του άρθρου 6 του Χάρτη δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς το δικαίωμα στην καθιέρωση και χρήση μηχανισμών διαιτησίας για τη ρύθμιση εργασιακών διαφορών, ιδίως ως προς το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στη διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος.

Παράλληλα, οι διατάξεις του ιδίου άρθρου δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς τη ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση, ιδίως ως προς την απαγόρευση της ανταπεργίας.

Ολόκληρο το Νόμο 4359/2016 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ