logo-print

Δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή οροθετικών ασθενών

Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Υπουργείο Υγείας

18/01/2016

29/01/2018

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε υπόθεση σχετικά με τη δυνατότητα της αναφερόµενης και του οροθετικού συζύγου της να τεκνοποιήσουν με τη μέθοδο της υποβοηθούµενης αναπαραγωγής.

Για την υπόθεση αυτή η αρµόδια ∆ιεύθυνση του Υπουργείου Υγείας απάντησε ότι προκειµένου να ασκήσει η αναφερόµενη το εν λόγω δικαίωµα θα πρέπει να λάβει ειδική άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής και για τη χορήγηση της ειδικής άδειας να γνωστοποιήσει το ειδικό εργαστήριο οροθετικών προσώπων στο οποίο θα διενεργηθούν οι αναγκαίες ιατρικές πράξεις.

Αφού στη συνέχεια ανέµενε την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών διαδικασιών για τη λήψη της ειδικής άδειας, γνωστοποιήθηκε στην αναφερόµενη ότι η χώρα μας δεν διαθέτει ειδικό εργαστήριο και έτσι είναι αδύνατον να τεκνοποιήσει.

Σύµφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για τη διενέργεια ιατρικώς υποβοηθούµενης αναπαραγωγής σε άτοµα οροθετικά απαιτείται για την αποφυγή της mετάδοσης στο τέκνο της ασθένειας και για προστασία της δηµόσιας υγείας ειδική άδεια υπό προϋποθέσεις και υλοποιείται αυτή σε ειδικό εργαστήριο με συγκεκριµένο εξοπλισµό και προδιαγραφές, προορισµένο αποκλειστικά για την υποβολή σε ιατρικώς υποβοηθούµενη αναπαραγωγή οροθετικών προσώπων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε προς την αρµόδια ∆ιεύθυνση του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι με τα σηµερινά δεδοµένα της ιατρικής επιστήµης το αίτηµα των οροθετικών για τεκνοποίηση πρέπει να αντιµετωπίζεται από τις υγειονοµικές και διοικητικές υπηρεσίες ως ανθρώπινο δικαίωµα των ασθενών και ότι αποστολή των υγειονοµικών υπηρεσιών είναι η εξάλειψη των διακρίσεων στην απόλαυση των δικαιωµάτων των ασθενών.

Επεσήµανε ότι η επιλογή του νοµοθέτη να εξασφαλίσει την απόλαυση του δικαιώµατος στην αναπαραγωγή στους οροθετικούς αναιρείται από τη διοικητική ανεπάρκεια και τελικά ακυρώνει αυτό το ίδιο το δικαίωµα.

Κατά συνέπεια, η ανυπαρξία ειδικού εργαστηρίου δεν συνάδει με την εκ του νόµου προβλεπόµενη διαδικασία και θα πρέπει είτε να καλυφθούν τα έξοδα μετάβασης για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση του αιτήµατος στο εξωτερικό από τον ΕΟΠΥΥ είτε να δηµιουργηθεί ειδικό εργαστήριο σε κάποιο ∆ηµόσιο Νοσοκοµείο.

Μετά την παρέµβαση του Συνηγόρου, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής, αποδεχόµενη πλήρως τις απόψεις της Αρχής, δροµολόγησε τις διαδικασίες προς εξασφάλιση δηµιουργίας ειδικού εργαστηρίου στη χώρα μας.

Δείτε το έγγραφο του Συνηγόρου προς το Υπουργείο Υγείας εδώ.

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

send