logo-print

Ευρωκοινοβούλιο: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι των εικονικών νομισμάτων

Το Bitcoin δεν υπάρχει μόνο στην κοινότητα των χάκερ, αλλά χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες κανόνες

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018

Για τα οφέλη και τις προκλήσεις των εικονικών νομισμάτων, όπως το bitcoin, αλλά και για την επαναστατική τεχνολογία που κρύβεται πίσω τους μίλησαν ειδικοί κατά την ακρόαση, που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι στα μέλη της επιτροπής, στην οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία σχετική έκθεση τον ερχόμενο Απρίλιο, ότι οι κανόνες της ΕΕ για τα εικονικά νομίσματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. 

Τι είναι τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα (digital cryptocurrency);

Τα εικονικά νομίσματα, όπως τα bitcoin, επιτρέπουν την άμεση μεταφορά χρημάτων χωρίς μεσάζοντες, όπως είναι οι τράπεζες, το κράτος, οι αρχές.

Χρησιμοποιείται μια τεχνολογία κρυπτογράφησης, που ονομάζεται blockchain, η οποία δημιουργεί μια κοινή και δημοσίως επαληθεύσιμη βάση δεδομένων των συναλλαγών για την πρόληψη της απάτης, γεγονός που δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ πωλητών και αγοραστών, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για διαδικασία επαλήθευσης από τρίτους.

Διαβάστε επίσης: Δικαστήριο ΕΕ: Χωρίς ΦΠΑ οι ανταλλαγές παραδοσιακών νομισμάτων με Bitcoin

«Υπάρχουν πολλοί επενδυτές που πιστεύουν και τρέφουν υψηλές προσδοκίες, ότι η εφαρμογή τέτοιας τεχνολογίας θα είναι αυτό που αποκαλούν "εφαρμογή δολοφόνος". Το πραγματικό ερώτημα είναι, αν και όταν έρθει μια από αυτές τις ανακαλύψεις, πόσο καλά θα προετοιμασμένες θα είναι οι κυβερνήσεις και οι νομοθέτες για μια τέτοια επανάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής Γιάκομπ Φον Βαϊτσέκερ.

Οφέλη και κίνδυνοι

Πολλοί ειδικοί τόνισαν ότι οι συναλλαγές με τη χρήση εικονικών νομισμάτων είναι πιο οικονομική, πιο γρήγορη και πιο διαφανής.

Η κ. Primavera De Filippi, μόνιμη ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι, δήλωσε ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί επίσης «να θεωρηθεί ρυθμιστική τεχνολογία, που θα επιτρέπει στου νόμους να τηρούνται με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

Ωστόσο, τα εικονικά νομίσματα παρουσιάζουν και σειρά προκλήσεων.

«Δεν προστατεύουν πραγματικά τον καταναλωτή, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι σε ότι αφορά τη σταθερότητα της πλατφόρμας, τη μεταβλητότητα της τιμής αλλά και τις κλασικές διαδικτυακές επιθέσεις, όπως η κλοπή και η πειρατεία», είπε ο κ. Olivier Salles από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα bitcoins, έχουν συνδεθεί αρκετές φορές με παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο παράνομων εμπορευμάτων, κυρίως γιατί οι συναλλαγές μπορούν να διεξάγονται ανώνυμα.

Ο Jeremy Millar από την Magister Advisors, επεσήμανε ότι είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός παράνομων πράξεων στα bitcoins, παρά στα μετρητά, προσθέτοντας ότι το Bitcoin δεν υπάρχει μόνο στην κοινότητα των χάκερ, αλλά χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες κανόνες.

Υπάρχει ανάγκη για ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Οι περισσότεροι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί για την επέκταση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα εικονικά νομίσματα.

«Μια από τις μεγάλες προκλήσεις δεν είναι το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα πάνε αυτοί οι κανόνες αλλά πόσο σωστά θα παρακολουθείται αυτή η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία», είπε ο κ. Salles και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τώρα αν υπάρχει ανάγκη ρύθμισης των εικονικών νομισμάτων, ως μέρος της απάντησης στις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει καμία βάση για γενική ρύθμιση του bitcoin», είπε ο κ. Millar.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ως παγκόσμιο δίκτυο Bitcoin «θα έχουν όφελος από την εναρμόνιση της ευρωπαϊκής πολιτικής», η οποία θα αυξήσει την εμβέλειά του.

Η ψηφοφορία στην επιτροπή προβλέπεται τον Απρίλιο και η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Μαΐου.

Με πληροφορίες από europarl.europa.eu

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

send