logo-print

Την απονομή χάριτος στη γυναίκα που σκότωσε τον σύζυγό της μετά από 47 χρόνια κακοποίησης ζητούν οι Γάλλοι

Η τραγική ιστορία που συγκλόνισε τη Γαλλία και οι εκκλήσεις προς τον πρόεδρο Ολάντ για απονομή χάριτος

30/01/2016

29/01/2018

Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, 3η έκδ., 2025
Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την απονομή χάριτος σε μια γυναίκα η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών, επειδή σκότωσε με τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη τον επί 47 χρόνια σύζυγό της, ζητούν πολίτες στη Γαλλία.

Ενημέρωση: Ο πρόεδρος Ολάντ αποφάσισε τελικώς να απονείμει χάρη(link is external) στη Jacqueline Sauvage.

Η 68χρονη, Jacqueline Sauvage, σκότωσε τον βίαιο και αλκοολικό σύντροφό της, που βίαζε και χτυπούσε τις τρεις κόρες τους και την ίδια και κακοποιούσε τον γιό τους, την επόμενη μέρα από όταν ο τελευταίος αυτοκτόνησε.

Ο εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι η γυναίκα θα έπρεπε να προστατευθεί απέναντι στη βία του συζύγου της με μια ανάλογη ενέργεια και όχι σκοτώνοντάς τον, προκειμένου να αρθεί ο καταλογισμός λόγω άμυνας.

Το διαδικτυακό κάλεσμα για χορήγηση χάρης στη κ. Sauvage έχει μαζέψει περισσότερες από 400.000 υπογραφές, ενώ πολιτικοί έχουν επισκεφτεί τη γυναίκα στη φυλακή και ο Ολλάντ δέχτηκε να τη συναντήσει, χωρίς να θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του προέβει σε αυτή την ενέργεια μόνο μια φορά, θεωρώντας ότι η χορήγηση χάρης ανήκει σε μια «διαφορετική αντίληψη περί εξουσίας».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν βασιστεί σε ένα αμφιλεγόμενο νομικό επιχείρημα, γνωστό ως «σύνδρομο της κακοποιημένης γυναίκας».

Ο όρος «σύνδρομο κακοποιημένης γυναίκας» αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1970, περιγράφοντας την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια γυναίκα όταν υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενη βία, δίνοντας, έτσι, λογική εξήγηση στα ερωτήματα δικαστών σχετικά με το γιατί το θύμα δεν κατάφερε να δραπετεύσει ή να το αναφέρει στις αρχές.

Πηγή: news.yahoo.com (link is external)

Αλλοδαπές δικαστικές και διαιτητικές αποφάσεις, 2η έκδ., 2024
Πολυκώδικας, 20η έκδ., 2025