logo-print

Υπόθεση Τσαλικίδη: Δολοφονία ο θάνατός του;

Εκ νέου ποινική δίωξη μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

21/06/2018

21/06/2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ´ αγνώστων για την υπόθεση του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την κακουργηματική δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη.

Η έρευνα, τρίτη κατά σειρά σε όλα αυτά τα χρόνια, διατάχθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωσε τους συγγενείς του εκλιπόντος.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ

Την καταδίκη της Ελλάδας για την ανεπαρκή διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (παραβίαση άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η υπόθεση αφορούσε την έρευνα για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη, στελέχους εταιρείας τηλεπικοινωνιών τον Μάρτιο του 2005, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του, μία μόλις ημέρα πριν η ελληνική κυβέρνηση ενημερωθεί ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες πολλών από τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση (το περίφημο σκάνδαλο υποκλοπών).

Δείτε αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης εδώ.

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο