logo-print

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4361/2016 για τη ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών

Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία, το σύστημα μεταθέσεων και τις περιπτώσεις ανυποταξίας

02/02/2016

16/11/2017

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Δημοσιέυθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4361/2016 για τη ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις.

Ο νόμος χωρίζεται σε 3 μέρη: Το πρώτο αφορά στις μεταθέσεις των οπλιτών, το δεύτερο ζητήματα μέριμνας προσωπικού και το τρίτο ζητήματα εκπαίδευσης αλλά και άλλες ρυθμίσεις.

Μεταξύ των πολλών αλλαγών που επιφέρει, ο νόμος αίρει τα δυσανάλογα πρόστιμα ανυποταξίας όσων στρατευσίμων έχουν στο μεταξύ καταταγεί ή πρόκειται να καταταγούν μέχρι το τέλος του επομένου έτους, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Από την έναρξη ισχύος του νόμου (1/2/2016), οι οπλίτες, που εκπληρώνουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική και πρόσθετη υποχρέωσή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), τοποθετούνται, μετατίθενται, αποσπώνται και διατίθενται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4361/2016, ενώ οι ίδιες διατάξεις εφαρμόζονται και για τους Δόκιμους Εφέδρους, τους Επίκουρους Αξιωματικούς και τους Εφέδρους Αξιωματικούς.

Τοποθετήσεις - τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις

1. Οι τοποθετήσεις των οπλιτών στις ΕΔ διενεργούνται ως εξής:

α. Στρατός Ξηράς

Οι οπλίτες αμέσως μετά το πέρας της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, όπως αυτή καθορίζεται από τις σχετικές διαταγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), τοποθετούνται σε Μονάδες Επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Θράκης, των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης, της Μακεδονίας, καθώς και σε Μονάδες Προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

β. Πολεμικό Ναυτικό

Οι οπλίτες αμέσως μετά το πέρας της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, όπως αυτή καθορίζεται από τις σχετικές διαταγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), τοποθετούνται καταρχήν σε πλοία, Ναυστάθμους, Ναυτικά Παρατηρητήρια ή Υπηρεσίες νήσων και στη συνέχεια σε λοιπές Μονάδες και Υπηρεσίες με κριτήριο τη στελέχωση αυτών με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στο σύνολο της Επικράτειας.

γ. Πολεμική Αεροπορία

Οι οπλίτες αμέσως μετά το πέρας της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, όπως αυτή καθορίζεται από τις σχετικές διαταγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), τοποθετούνται καταρχήν σε Μονάδες και Υπηρεσίες, εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας και κατά δεύτερο σε Μονάδες και Υπηρεσίες με όμοιο βαθμό δυσκολίας που βρίσκονται εντός των ανωτέρω νομών.

2. Για τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις των οπλιτών λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω αναφερόμενα, κατά σειρά προτεραιότητας, κριτήρια:

α. Υπηρεσιακά κριτήρια:

(αα). Κάλυψη των επιχειρησιακών ή και υπηρεσιακών αναγκών.

(ββ). Αξιοποίηση της απονεμηθείσας στον οπλίτη ειδικότητας.

(γγ). Επίπεδο γραμματικών γνώσεων του οπλίτη.

(δδ). Προσόντα και ειδικές δεξιότητες.

(εε). Επαγγελματική εμπειρία στην απονεμηθείσα ειδικότητα.

β. Οικονομικά και Κοινωνικά κριτήρια:

(αα). Η απώλεια συγγενούς α΄ βαθμού κατά το τελευταίο έτος πριν την κατάταξή του ή κατά τη διάρκεια της θητείας του.

(ββ). Ανεργία γονέων με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, όπως κάθε φορά ορίζεται, εφόσον ο οπλίτης είναι εξαρτώμενο μέλος. Ανεργία συζύγου, για τον έγγαμο οπλίτη και συντρόφου για τον οπλίτη που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με τουλάχιστον ένα (1) τέκνο και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, όπως κάθε φορά ορίζεται.

(γγ). Οι οπλίτες με ένα τουλάχιστον τέκνο ή σύζυγο ή γονέα ή αδελφό με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω. Οι οπλίτες που έχουν την επιμέλεια με δικαστική απόφαση ή είναι ανάδοχοι ή θετοί γονείς ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

(δδ). Οπλίτης με τουλάχιστον ένα (1) τέκνο.

(εε). Οπλίτης, μέλος πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας και ο ορφανός και από τους δύο γονείς χωρίς εξαρτώμενα μέλη που δεν δικαιούται τη μεταφορά του στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και οι αδελφοί του είναι εξαρτώμενα μέλη.

(στστ). Οπλίτης, μέλος πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας.

(ζζ). Ανεργία γονέα και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, εφόσον ο οπλίτης είναι εξαρτώμενο μέλος. Ανεργία συζύγου για τον έγγαμο οπλίτη ή συντρόφου με σύμφωνο συμβίωσης.

γ. Αντικειμενικά κριτήρια:

Τα αντικειμενικά κριτήρια καθορίζονται από παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού και κατηγοριοποιούν τις Μονάδες, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους. Οι παράγοντες που καθορίζουν το βαθμό δυσκολίας της μονάδας ανά κλάδο είναι οι εξής:

(αα). Αποστολή και επιχειρησιακή κατάσταση Μονάδας.

(ββ). Απόσταση από τη μεθόριο.

(γγ). Έδρα Μονάδας σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής.

(δδ). Απόσταση από έδρα δήμου ή αστικού κέντρου νήσου.

(εε). Τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής.

(στστ). Ύπαρξη μέσων μαζικής μεταφοράς.

(ζζ). Κλιματολογικές συνθήκες. Ως μέτρο λαμβάνεται το ήπιο κλίμα (μέση θερμοκρασία Αττικής).

3. Οι αρμόδιες διευθύνσεις των ΓΕ καταρτίζουν Πίνακες με τη μοριοδότηση και κατηγοριοποίηση των Μονάδων τους, αναλόγως του βαθμού δυσκολίας τους.

4. Τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια μοριοδοτούνται κατά σειρά προτεραιότητας, όπως απαριθμούνται στην υποπαράγραφο β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη μαζί με τα υπηρεσιακά για την απονομή ειδικότητας και τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις των οπλιτών.

5. Οι τοποθετήσεις και οι μεταθέσεις των οπλιτών διέπονται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας και υλοποιούνται πρωτίστως με βάση τις υπηρεσιακές ή και επιχειρησιακές ανάγκες.

6. Οι μεταθέσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Τα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδοτούνται και λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά με τη μοριοδότηση των οικονομικών−κοινωνικών κριτηρίων.

Δείτε περισσότερα σχετικά με τις μεταθέσεις εδώ.

Δήλωση τόπου προτίμησης

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 4361/2016, όλοι οι οπλίτες υποβάλλουν δήλωση του τόπου προτίμησής τους για τοποθέτηση και μετάθεση, στην οποία μπορούν να δηλωθούν έως τέσσερις (4) τόποι ή Μονάδες, αλλά τουλάχιστον δύο (2) διαφορετικές Φρουρές.

Η δήλωση τόπου προτίμησης υποβάλλεται στο Κέντρο Κατάταξης εντός δέκα (10) ημερών από την κατάταξη και συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά, που περιγράφουν την οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση.

Ολόκληρο το νόμο 4361/2016 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ