logo-print

Άρθρο 21 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Ζ1−699/2010 - Αναγκαστικός χαρακτήρας - Έννομες Συνέπειες Ιδιωτικού Δικαίου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/06/2010

Κωδικοποιημένο
Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Παραίτηση του καταναλωτή από δικαιώματα που του αναγνωρίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν επιτρέπεται.

2. Η ισχύς των διατάξεων της παρούσας απόφασης δεν αναιρείται από τροποποιημένες διατυπώσεις ή συμβατικούς όρους που σκοπό έχουν την αποφυγή της εφαρμογής της. Απαγορεύεται η διατύπωση των συμβάσεων πίστωσης με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστρατηγούνται οι διατάξεις της παρούσας απόφασης, ιδίως με την ενσωμάτωση αναλήψεων ή συμβάσεων πίστωσης, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, σε συμβάσεις πίστωσης ο χαρακτήρας ή ο σκοπός των οποίων θα επέτρεπε την αποφυγή της εφαρμογής της.

3. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση σε συμβάσεις πίστωσης στις οποίες τα μέρη έχουν επιλέξει ως εφαρμοστέο δίκαιο, δίκαιο χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας εφόσον η σύμβαση πίστωσης συνδέεται στενά με την Ελλάδα ή άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

4. Εάν στη σύμβαση προσδιορίζεται το ΣΕΠΠΕ σε ύψος κατώτερο από το πραγματικά εφαρμοζόμενο, τότε μειώνεται το επιτόκιο χορηγήσεων της σύμβασης κατά το ποσοστό της διαφοράς μεταξύ του εφαρμοζόμενου ΣΕΠΠΕ και του προσδιοριζόμενου στη σύμβαση.

5. Επιβαρύνσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση κατά τα στοιχεία ια) και ιβ) της παραγράφου 2 του άρθρου 10 και το στοιχείο θ) της παραγράφου 5 του άρθρου 10, ή προβλέπονται σε όρους που προσκρούουν στο άρθρο 2 του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), όπως ισχύει, δεν επιβάλλονται στον καταναλωτή. Εάν δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση πληροφορίες σχετικά με τους όρους τροποποίησης των επιβαρύνσεων ή του επιτοκίου χορηγήσεων και υπερημερίας κατά τα στοιχεία στ), ια) και ιβ) της παραγράφου 2 του άρθρου 10 καν τα στοιχεία ε) και θ) της παραγράφου 5 του άρθρου 10 ή εάν δεν ενημερωθεί ο καταναλωτής για τυχόν μεταβολή του επιτοκίου χορηγήσεων ή των επιβαρύνσεων κατά το άρθρο 11 και την παράγραφο 2 του άρθρου 12, ο πιστωτικός φορέας δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιεί το επιτόκιο ή τις επιβαρύνσεις εις βάρος του καταναλωτή.

6. Εάν δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση πίστωσης πληροφορίες σχετικές με τη διάρκεια της σύμβασης κατά το στοιχείο γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 10 και το στοιχείο γ) της παραγράφου 5 του άρθρου 10 ή το δικαίωμα καταγγελίας κατά το στοιχείο ιθ) της παραγράφου 2 του άρθρου 10, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση πίστωσης οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

7. Ο πιστωτικός φορέας θέτει στη διάθεση του καταναλωτή αντίγραφο της σύμβασης στο οποίο λαμβάνονται υπόψη οι τροποποιήσεις που επέρχονται κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 4 έως 6 του παρόντος.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send