logo-print

Πλαίσιο χορήγησης αδειών ίδρυσης των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.)

19/02/2016

16/11/2017

Πολιτειολογία
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Δημοσιεύθηκε πριν λίγο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α' 20/18.2.2016) το Προεδρικό Διάταγμα 10/2016 για την Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) - Όροι και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, οι Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α) είναι ειδικά οργανωμένες μονάδες με αντικείμενο την κυοφορία και τεκνοποίηση που επιτυγχάνεται με μεθόδους άλλες πλην της φυσιολογικής ένωσης άνδρα και γυναίκας.

Οι Μ.Ι.Υ.Α. ιδρύονται και λειτουργούν με άδεια της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εφεξής (Ε.Α.Ι.Υ.Α.), η οποία ελέγχει αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Δικαιούχοι ίδρυσης και λειτουργίας είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που συνιστώνται και λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται και η παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος.

Επίσης δικαιούχοι είναι και φυσικά πρόσωπα με την προϋπόθεση ότι για τη λειτουργία της Μ.Ι.Υ.Α. ορίζεται τουλάχιστον ένας επιστημονικά υπεύθυνος ιατρός, μαιευτήρας − γυναικολόγος με τα προσόντα του άρθρου 6 παρ. 1 του παρόντος.

Οι ανωτέρω δικαιούχοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) δύνανται να προέρχονται και από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον όρο της αρχής της αμοιβαιότητας, εφόσον σε κάθε περίπτωση πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος.

Η λειτουργία των Μ.Ι.Υ.Α. ακολουθεί την ισχύουσα σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τους εθνικούς και διεθνείς κώδικες δεοντολογίας, τους κανόνες βέλτιστων πρακτικών και τις αποφάσεις της Ε.Α.Ι.Υ.Α.

Οι Μ.Ι.Υ.Α κοινοποιούν στην Ε.Α.Ι.Υ.Α ετήσιες εκθέσεις των δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων τους έως την 31η Ιανουαρίου εκάστου έτους και ενημερώνουν την Αρχή μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης χωρίς καθυστέρηση για οποιοδήποτε εξαιρετικό συμβάν προκύπτει κατά τη λειτουργία τους ή κατά την εφαρμογή μεθόδων.

Το Προεδρικό Διάταγμα χωρίζεται σε 4 κεφάλαια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: Στελέχωση και προσωπικών των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: Τρόπος λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: Διαδικασία χορήγησης, αναστολής, ανάκλησης και ακύρωσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

Ολόκληρο το Προεδρικό ΔΙάταγμα 10/2016 μπορείτε να δείτε εδώ.

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ