logo-print

Κατατέθηκε η τροπολογία για την αποτέφρωση - Τι προβλέπει

Η τέφρα ενταφιάζεται σε κοιμητήριο, φυλάσσεται σε τεφροφυλάκιο ή διασπείρεται σε έδαφος ή θάλασσα

20/02/2016

29/01/2018

Πολιτειολογία
Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στη συμπλήρωση τον υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την αποτέφρωση νεκρών στην Ελλάδα προχώρησε με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση τον κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» αποσκοπεί στη συμπλήρωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (άρθρο 35 ν. 3448/2006 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 48 του ν. 4277/2014 και συμπληρώθηκε με τα άρθρα 48-51 τον ν. 4277/2014), προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στις μονάδες αποτέφρωσης οστών νεκρών και στη διαχείριση της τέφρας από αυτές και από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ).

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Η τέφρα τοποθετείται υποχρεωτικά από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών και τις μονάδες αποτέφρωσης νεκρών εντός ειδικού σκεύους (τεφροδόχος).

Η τεφροδόχος υποχρεωτικά:

α) Τοποθετείται σε ειδικό χώρο φύλαξης των τεφροδόχων (τεφροφυλάκια) εντός του ΚΑΝ Αποτέφρωσης ή εντός του Κοιμητηρίου ή

β) Ενταφιάζεται σε υφιστάμενο Κοιμητήριο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

γ) Εγκαταλείπεται ελευθέρως στη θάλασσα και σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι το σκεύος είναι διαλυτό στο νερό και δεν περιέχει ρυπογόνα στοιχεία

Είναι δυνατή η διασπορά της τέφρας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμησης (συντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του ΚΑΝ ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα.

Εφόσον δεν υφίσταται ρητή δήλωση του αποθανόντος για τη διαχείριση της τέφρας, για το ζήτημα αυτό αποφασίζουν ο/η σύζυγος και οι συγγενείς του, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως και τον τέταρτο βαθμό, κατά σειρά τάξεως.

Για κάθε μεταβολή στη διαχείριση της τέφρας αποφασίζουν ο/η σύζυγος και οι ανωτέρω συγγενείς του νεκρού, κατά σειρά τάξεως.

Σε κάθε περίπτση αδυναμίας πραγματοποίσης της βούλησης του θανόντος, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών της ίδιας τάξης, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται η τεφροδόχος.

Η τεφροδόχος θεωρείται πράγμα εκτός συναλλαγής με όλες τις εντεύθεν συνέπειες.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία εδώ.

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ