logo-print

Πρωτοποριακή πλατφόρμα για ανοιχτή πρόσβαση στη δικαιοσύνη στην Καλιφόρνια

Με στόχο τη δημοσίευση πληροφοριών και δεικτών για την ποινική δικαιοσύνη

22/02/2016

29/01/2018

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο μεγάλος αριθμός άοπλων Αφροαμερικανών θυμάτων αστυνομικής βίας και η εύλογη δυσπιστία προς την ποινική δικαιοσύνη οδήγησε στη δημιουργία μιας διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας από την Υπηρεσία Δικαιοσύνης της Καλιφόρνια υπό την επίβλεψη του Γενικού Εισαγγελέα.

Στόχος της πλατφόρμας είναι η δημοσίευση πληροφοριών και δεικτών για την ποινική δικαιοσύνη, με απώτερο σκοπό την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Το νέο πακέτο στοιχείων που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα περιλαμβάνει πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών στοιχείων των θυμάτων και των θυτών, από περισσότερες από 1000 υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να συγκρίνει τα δεδομένα.

Η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας, που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν έδινε δυνατότητα ανάλυσης των δεδομένων ανά αρχή επιβολής, αλλά η Υπηρεσία Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι ούτε αυτή η έκδοση είναι η τελική, καθώς επιδέχεται βελτιώσεις για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε κάθε πολίτη, σε όλο και περισσότερα δεδομένα.

Με βάση τα δεδομένα, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωποκτονιών, ενώ τα βίαια εγκλήματα και τα εγκλήματα κατά της περιουσίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά, παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συλλήψεις Αφροαμερικανών είναι περισσότερες από τις συλλήψεις άλλων φυλών.

Η ανοιχτή πρόσβαση στο δίκαιο και η διαφάνεια της δικαιοσύνης αποτελεί όπλο στα χέρια του πολίτη, αλλά και χρήσιμο εργαλείο για την πολιτεία, καθώς μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τις ελλείψεις της και να εστιάσει το έργο της στους τομείς που σημειώνουν τις περισσότερες ελλείψεις.

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
send