logo-print

Αποζημίωση 10 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλει το Ιράν στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι το Ιράν, το οποίο δεν εκπροσωπήθηκε στη δίκη, απέτυχε να αντικρούσει τις κατηγορίες που του καταλογίζονταν

11/03/2016

16/11/2017

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη έκρινε ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει πάνω από 10 δισ. δολάρια ως αποζημίωση σε οικογένειες θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με το Bloomberg .

H απόφαση έχει ενδιαφέρον καθώς κανένας από τους 19 αεροπειρατές που συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση δεν ήταν Ιρανός πολίτης, ενώ, αντίθετα, 15 από αυτούς ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας (η οποία είχε κριθεί αθώα νωρίτερα από ίδιο δικαστήριο) και οι υπόλοιποι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Λίβανου.

Ο δικαστής έκρινε ότι το Ιράν, το οποίο δεν εκπροσωπήθηκε στη δίκη, απέτυχε να αντικρούσει τις κατηγορίες που του καταλογίζονταν, αλλά εκπρόσωπος του Ιράν υποστηρίζει ότι δεν είχαν λόγο να παραστούν καθώς η χώρα δεν είχε καμία εμπλοκή στην επίθεση, σύμφωνα με το RT.

Η εμπλοκή του Ιράν στην συγκεκριμένη επίθεση έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τις Η.Π.Α, καθώς, πρώτον, αποδείχθηκε ότι ορισμένοι αεροπειρατές είχαν περάσει από τη χώρα χωρίς να σφραγιστούν τα διαβατήριά τους, ενώ έχει κατηγορηθεί ότι η Hezbollah, οργάνωση που οι Η.Π.Α. θεωρούν ότι είναι τρομοκρατική και υποστηρίζεται από το Ιράν, παρείχε υποστήριξη και εκπαίδευση σε μέλη της Al-Qaeda, παρόλο που η επίσημη έκθεση της Επιτροπής για την επίθεση δεν βρήκε αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι η χώρα είχε γνώση του σχεδίου για το χτύπημα.

Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή της αποζημίωσης κρίνεται απίθανη, καθώς η εκτέλεση της απόφασης εις βάρος άλλης χώρας είναι δύσκολη, αλλά, σύμφωνα με το Bloomberg, οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να «παγώσουν» τα κεφάλαια του Ιράν στις Η.Π.Α..

Σχετικοί Τομείς

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.