logo-print

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναγνώρισε το βιασμό ως έγκλημα πολέμου

Ιστορική απόφαση για τα θύματα σεξουαλικής βίας

27/03/2016

16/11/2017

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε μία ιδιαιτέρως σημαντική καταδικαστική απόφαση εις βάρος ενός στρατιωτικού διοικητή, στην οποία ο βιασμός αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ως έγκλημα πολέμου.

Παράλληλα, για πρώτη φορά υπήρξε καταδίκη για «ευθύνη διοίκησης» (command responsibility), για την ύπαρξη δηλαδή ευθύνης ενός διοικητή, ακόμα και αν δεν είχε πάρει ο ίδιος μέρος στο έγκλημα, αλλά επέτρεψε απλά την τέλεσή του.

Ο Jean-Pierre Bemba, επικεφαλής του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Κονγκό και πρώην αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων του βιασμού και της λεηλασίας.

Τα εγκλήματα τελέστηκαν όταν ο Bemba στάλθηκε με το στράτευμά του στα σύνορα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής, το 2002 και το 2003, στη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκαν εκατοντάδες άμαχοι πολίτες.  

Η καταδίκη του Jean-Pierre Bemba, αν και έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από διεθνείς ομάδες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει εντείνει τις φωνές που κατηγορούν το Δικαστήριο για προκατάληψη εναντίον των Αφρικανών, δεδομένου ότι όσα άτομα έχουν κατηγορηθεί μέχρι σήμερα για αυτά τα εγκλήματα κατάγονται από την Αφρική, σύμφωνα με τον Economist.

Tο Δικαστήριο, ωστόσο, απορρίπτει τις κατηγορίες για αντι-Αφρικανική διάθεση και ότι λειτουργεί ως "εργαλείο της Δύσης", επισημαίνοντας ότι ο γενικός εισαγγελέας Fatou Bensouda και ο νομικός παραστάτης Jean-Jacques Badibanga κατάγονται από την Γκάμπια και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ οι δικαστές που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν όλες γυναίκες από την Βραζιλία, την Κένυα και την Ιαπωνία.

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23