logo-print

Αιτήσεις διόρθωσης και ενστάσεις κατά των στοιχείων της ανάρτησης στο Κτηματολόγιο

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν διαπιστώσουμε αναντιστοιχία μεταξύ των ιδιοκτησιών μας και των Ανηρτημένων Προσωρινών Στοιχείων της Κτηματογράφησης

Ξεκίνησε την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016, η Ανάρτηση των Κτηματολογικών Στοιχείων στους Δήμους Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έλαβαν ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από αυτούς και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία της Κτηματογράφησης δεν αντιστοιχούν στα αληθινά στοιχεία της ιδιοκτησίας τους.

Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί εσφαλμένη αναγραφή δικαιώματος (κυριότητα αντί ψιλή κυριότητα), εσφαλμένη περιγραφή ή εντοπισμός ακινήτου, εσφαλμένο ποσοστό δικαιώματος (εξ αδιαιρέτου κυριότητα αντί για πλήρης) εσφαλμένα στοιχεία ταυτότητας.

Σύμφωνα με το ν. 2308/1995 και τα άρθρα 6 και 7 αυτού, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την ανωτέρω ημερομηνία να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της Ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τη θεμελιώνουν. Η αίτηση υποβάλλεται στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Αν η αίτηση διόρθωσης αφορά σε πρόδηλο σφάλμα δεν υπόκειται σε προθεσμία. Η προθεσμία αυτή σήμερα φτάνει μέχρι την 3.5.2016 για διορθώσεις.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουν άσκοπα λάθη που συνεπάγονται ταλαιπωρία τους και μια ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο ή άλλους ιδιοκτήτες, και να συμβουλευθούν Δικηγόρο για τη σύνταξη μιας σωστής αίτησης διόρθωσης – ενστάσεως.

Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης

Ο Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Υπηρετεί στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών Εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων. Διατέλεσε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Αστικού Δικαίου στη Νομική...

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση