logo-print

Τμήμα ΙΙΙ - Απόφαση 616/2015 Επιτροπής Ανταγωνισμού - Κριτήρια συστήματος μοριοδότησης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

04/03/2016

Κωδικοποιημένο
Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κριτήριο 1: Είδος / φύση παράβασης (σημ. 12)

Α. Ιδιαίτερα σοβαροί περιορισμοί του ανταγωνισμού:

α. Οριζόντιες συμπράξεις επιχειρήσεων (συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές) καρτελικής φύσεως που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 Ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 101 ΣυνθΛΕΕ (ενδεικτικά, περιλαμβάνονται όσες συμπράξεις επηρεάζουν, άμεσα ή έμμεσα, τις τιμές, τις ποσότητες, τα μερίδια αγοράς ή άλλες σχετικές παραμέτρους του ανταγωνισμού και οι συμπράξεις βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα προσδιορισμός ποσοστώσεων παραγωγής ή πώλησης, κατανομή των αγορών, περιορισμός των εισαγωγών ή των εξαγωγών, νόθευση των διαγωνισμών, συλλογικός εμπορικός αποκλεισμός),

β. Αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που αφορούν ιδίως στον καθορισμό τιμών, την κατανομή αγορών, τον περιορισμό της παραγωγής ή των πωλήσεων,

γ. Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης:

βαθμοί δύο (2)

Β. Κάθετες συμπράξεις (σημ. 13)

α. Κάθετες συμπράξεις που ενσωματώνουν περιορισμούς του ανταγωνισμού ιδιαίτερης σοβαρότητας (σημ. 14):

βαθμός ένας (1)

β. Κάθετες συμπράξεις με σωρευτικό αποτέλεσμα: περιπτώσεις αντι−ανταγωνιστικών πρακτικών με σωρευτικό −πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα (και συγκεκριμένα, πρακτικές που ακολουθούνται από περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να μετακυλύουν τις αυξημένες τιμές σε ενδιάμεσες επιχειρήσεις ή στους καταναλωτές):

βαθμός ένας (1)

Κριτήριο 2: Είδη καίριας σημασίας

Υποθέσεις που αφορούν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, καίριας σημασίας ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το κοινωνικό σύνολο, συνεκτιμώντας: α) το συντελεστή στάθμισης τους στη διαμόρφωση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), β) το ποσοστό συμμετοχής τους στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) και γ) το βαθμό ελαστικότητας της ζήτησης − όπως αυτά εξειδικεύονται ειδικότερα στο Παράρτημα Ι:

βαθμός ένας (1)

Κριτήριο 3: Εμβέλεια − αντίκτυπος πρακτικής

Πρακτικές που εκτείνονται και σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή καλύπτουν το σύνολο ή σημαντικό μέρος της ελληνικής επικράτειας (σημ. 15)

βαθμοί δύο (2)

Κριτήριο 4: Αίτηση επιείκειας

Υποθέσεις στις οποίες έχει υποβληθεί σχετική αίτηση επιείκειας που πληροί τους όρους και προϋποθέσεις για την υπαγωγή της στο εν λόγω Πρόγραμμα (σημ. 16):

βαθμοί δύο (2)

Κριτήριο 5: Αποδεικτική ισχύς − βαθμός πληρότητας των αποδεικτικών στοιχείων

Υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν στοιχεία πλήρη, επικαιροποιημένα και με υψηλή αποδεικτική αξία, τα οποία συντείνουν στην ύπαρξη παράβασης, και εν γένει υποθέσεις στις οποίες η πιθανότητα απόδειξης της παράβασης παρουσιάζεται υψηλή:

βαθμός ένας (1)

Κριτήριο 6: Σημασία νομικού ζητήματος − ασφάλεια δικαίου − συνεργασία

Όταν πρόκειται για:

(α) Αποσαφήνιση καινοφανών ή καίριων νομικών ζητημάτων, ή

(β) Υποθέσεις που επιδρούν στη συνεργασία με έτερα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχών Ανταγωνισμού (ECN) ή/και έχουν προτεραιοποιηθεί ως κοινή δράση στο πλαίσιο του εν λόγω Δικτύου, προκειμένου ιδίως να διασφαλισθεί η συνεκτική εφαρμογή της κείμενης ενωσιακής νομολογίας:

βαθμοί δύο (2)

Κριτήριο 7: Παράγοντες που κατατείνουν στη μη συνέχιση έρευνας της υπόθεσης (αρνητική μοριοδότηση)

Όταν πρόκειται για:

(α) Υποθέσεις για τις οποίες η Ε. Α. δεν έχει αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων λόγω παραγραφής (αρ. 42 και 50 παρ. 6 Ν. 3959/2011), ή

β) Καταγγελίες στις οποίες η Ε.Α. έχει ήδη διαπιστώσει την πιθανολογούμενη παράβαση και έχει επιβάλλει σχετικές κυρώσεις, έστω και για διαφορετικό χρονική περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι τα υπό εξέταση πραγματικά περιστατικά παρέχουν στην Ε. Α. δικαιολογημένα τη δυνατότητα να θεωρήσει ότι οι συμπεριφορές των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων έχουν παύσει ή μεταβάλλονται προς μια κατεύθυνση που επιλύει τα ενδεχόμενα προβλήματα ανταγωνισμού: 

μείον τρεις βαθμοί (−3)

Σημειώσεις επί του άρθρου

Σημείωση 13: Υπόθεση που αφορά σε κάθετες συμπράξεις που καλύπτουν και τις δύο υπο−περιπτώσεις (Βα και Ββ) θα λαμβάνει και τους δύο βαθμούς.

Σημείωση 14: Βλ. ιδίως άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 330/2010 της Επιτροπής, της 20.4.2010 για την εφαρμογή του άρθρου 101 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ορισμένες κατηγορίες κάθετων συμφωνιών και εναρμονισμένων πρακτικών, ΕΕ L 102, της 23.4.2010, σ. 1−7.

Σημείωση 15: Προκειμένου να αξιολογηθεί εάν μια πρακτική καλύπτει «σημαντικό μέρος» της ελληνικής επικράτειας λαμβάνονται υπόψη ιδίως ποσοτικά ή/ και ποιοτικά κριτήρια που σχετίζονται με τη σχετική αγορά στην οποία αφορά η διερευνώμενη υπόθεση

Σημείωση 16: Βλ. σχετικά http://www.epant.gr/content/pdf.php?Lang=gr&id=8

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ