logo-print

Άρθρο 8 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 1750/39224 - Επιτόπιος έλεγχος καλλιεργειών βιομηχανικής κάνναβης και εξακρίβωση της περιεκτικότητας των ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε THC

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/04/2016

Κωδικοποιημένο
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. α) Σε εφαρμογή του άρθρου 30 του Κανονισμού 809/2014, ο ετήσιος επιτόπιος έλεγχος από τα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την εξακρίβωση της περιεκτικότητας των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε THC, καλύπτει το 30% των εκτάσεων που δηλώνονται για την παραγωγή ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης. Από το επόμενο έτος ο ετήσιος επιτόπιος έλεγχος καλύπτει το 20% των εκτάσεων που δηλώνονται, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 36 του ως άνω Κανονισμού.

β) Σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού 809/2014, όταν από τους επιτόπιους ελέγχους αποκαλύπτονται σημαντικές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στο πλαίσιο της βασικής ενίσχυσης για την κάνναβη βιομηχανικής χρήσης, τα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης αυξάνουν σε δέοντα βαθμό το ποσοστό των δικαιούχων που πρέπει να υποβληθούν σε επιτόπιο έλεγχο το επόμενο έτος.

2. α) Σε εφαρμογή του άρθρου 45 και του Παραρτήματος του Κανονισμού 809/2014, η εξακρίβωση της περιεκτικότητας των καλλιεργούμενων ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε THC διενεργείται από διαπιστευμένα από το ΕΣΥΔ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, επιλογής του γεωργού, επί των δειγμάτων που αποστέλλονται σε αυτά για ανάλυση από τα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν σε ένα αγροτεμάχιο καλλιεργούνται δύο (2) ή περισσότερες ποικιλίες, η δειγματοληψία και η ανάλυση πραγματοποιούνται ξεχωριστά για κάθε μια από τις ποικιλίες αυτές.

β) Σε εφαρμογή της περ. 2.2 της παρ. 2 του Παραρτήματος του Κανονισμού 809/2014, οι ελεγκτές των οικείων Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης συλλέγουν δεύτερο δείγμα για επιβεβαιωτική ανάλυση, το οποίο ξηραίνεται και φυλάσσεται, σύμφωνα με τη μέθοδο που καθορίζεται στο Παράρτημα του Κανονισμού 809/2014, από το οικείο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου.

γ) Σε εφαρμογή του τρίτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 45 του Κανονισμού 809/2014, τα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνουν τη Διεύθυνση Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και τη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας, για το ότι για δεύτερο έτος, ο μέσος όρος όλων των δειγμάτων μιας συγκεκριμένης ποικιλίας υπερβαίνει την περιεκτικότητα του 0,2% σε τετραϋδροκανναβινόλη, και εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 17 της αριθμ. 341561/2645/25.2.2000 απόφασης, καθώς και του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 45 του ιδίου ως άνω Κανονισμού.

3. Οι ελεγκτές των οικείων Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη διενέργεια κάθε επιτόπιου ελέγχου συντάσσουν έκθεση έλεγχου, την οποία αποστέλλουν στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας.

4. Τα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης αποστέλλουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων του παρόντος άρθρου στη Διεύθυνση Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας, καθώς και στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Αν η περιεκτικότητα των δειγμάτων σε THC, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, υπερβαίνει το 0,2%, τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποστέλλονται και στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ