logo-print

«Ανοιχτό» το επάγγελμα των επ' αμοιβή εκδιδομένων προσώπων σύμφωνα με το ΝΣΚ

Το επάγγελμα έχει απελευθερωθεί από περιορισμούς και δη γεωγραφικούς επισημαίνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

10/04/2016

16/11/2017

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Με την υπ' αριθμ. 15/2016 γνωμοδότησή του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε στο εάν το επάγγελμα των εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων υπάγεται στις διατάξεις του Νόμου 3919/2011 και επομένως έχει απελευθερωθεί από περιορισμούς και δη γεωγραφικούς.

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφέρει ότι το επάγγελμα των εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων έχει πράγματι απελευθερωθεί, καθώς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3919/2011.

Παράλληλα, το ΝΣΚ επισημαίνει ότι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων οφείλουν, κατ' εφαρμογή του τεκμηρίου νομιμότητας των διοικητικών πράξεων, να δέχονται ως νόμιμα τα προβλεπόμενα από το νόμο πιστοποιητικά άσκησης του επαγγέλματος των με αμοιβή εκδιδομένων προσώπων, τα οποία εκδίδονται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Ενότητες με ισχύ για όλη την Επικράτεια.

Συγκεκριμένα, το ΝΣΚ τονίζει ότι σύμφωνα με πάγια αρχή του διοικητικού δικαίου, η ατομική διοικητική πράξη από την έναρξη της ισχύος της και μέχρι την ακύρωσή της με δικαστική απόφαση ή με διοικητική πράξη, παράγει όλα τα έννομα αποτελέσματά της έναντι των ιδιωτών αλλά και έναντι των διοικητικών αρχών.

Οι διοικητικές αρχές δεν μπορούν να ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων άλλων διοικητικών αρχών εφόσον οι πράξεις αυτές φέρουν τα γνωρίσματα έγκυρων πράξεων, συνεπώς οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να αμφισβητούν τη νομιμότητα των ανωτέρω πιστοποιητικών, τα οποία έχουν εκδοθεί από διαφορετικές Περιφέρειες και οφείλουν να τα δέχονται ως νόμιμα και να προβαίνουν στις περαιτέρω ενέργειές τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Νόμου 2734/1999, για τη χορήγηση του πιστοποιητικού άσκησης επαγγέλματος επ' αμοιβή εκδιδομένων προσώπων, πρέπει να συντρέχουν στο αιτούμενο πρόσωπο οι εξής προϋποθέσεις:

  • Έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
  • Είναι άγαμο ή τελεί σε χηρεία ή είναι διαζευγμένο.
  • Δεν πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ή άλλη μολυσματική νόσο.
  • Δεν πάσχει από οποιοσδήποτε μορφής ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
  • Δεν έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση για ανθρωποκτονία από πρόθεση (άρθρο 299 Π.Κ.), αποπλάνηση παιδιών (άρθρο 339 Π.Κ.),μαστροπεία (άρθρο 349 Π.Κ.), σωματεμπορία (άρθρο 350 Π.Κ.), ληστεία (άρθρο 380 Π.Κ.) και εκβίαση (άρθρο 385 Π.Κ.), καθώς και για παράβαση των διατάξεων των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Ως προς το ζήτημα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων από περιορισμούς και δη γεωγραφικούς, το ΝΣΚ επισημαίνει ότι στην έννοια των αναφερομένων στο Ν. 3919/2011 επαγγελμάτων εμπίπτει κάθε μη μισθωτή οικονομική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα που παρέχεται κατά κανόνα έναντι αμοιβής συμπεριλαμβανομένης και αυτής των εκδιδομένων έναντι αμοιβής προσώπων.

Στο άρθρο 2 μάλιστα του Νόμου απαριθμούνται ο «νοούμενοι ως περιορισμοί» στην πρόσβαση και άσκηση των επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της άσκησης επαγγέλματος έξω από ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, εντός του οποίου και μόνο είναι επιτρεπτή.

Δεδομένου ότι η παρέκκλιση από τους καταργούμενος περιορισμούς είναι δυνατή με την έκδοση προεδρικού διατάγματος και πως τέτοιο διάταγμα δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφέρει ότι το επάγγελμα των επ' αμοιβή εκδιδομένων προσώπων έχει απελευθερωθεί από τους σχετικούς περιορισμούς.

Τη γνωμοδότηση 15/2016 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

send