Καλλιτέχνης δημιούργησε αλγόριθμο με σκοπό να θέσει εμπόδια στα "patent trolls"
Kατάφερε να «σκεφτεί» 2,5 εκατομμύρια ιδέες για προϊόντα μέσα σε μόλις 3 μέρες
Ο καλλιτέχνης και μηχανικός, Alex Reben, κατάφερε να «σκεφτεί» 2,5 εκατομμύρια ιδέες για προϊόντα μέσα σε μόλις 3 μέρες, στο πλαίσιο του project του "All Prior Art".
Κάνοντας χρήση ενός λογισμικού που ψάχνει τη βάση δεδομένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α., εξάγει φράσεις από διάφορα διπλώματα, τις οποίες συνθέτει αυτόματα σε ιδέες για νέες εφευρέσεις.
Σχεδόν όλες οι ιδέες είναι κακές και μάλλον δύσκολα αξιοποιήσιμες, όπως, για παράδειγμα ένα ρινικό πώμα στολισμένο με μαγνητικά κοσμήματα ή μια πάνα ρύθμισης της θερμοκρασίας των ενηλίκων με ενσωματωμένη κουκούλα, αλλά αυτό δεν απασχολεί τον Reben, σύμφωνα με το newscientist.com(link is external).
Στόχος του είναι να διαμαρτυρηθεί ενάντια στα «patent trolls», τους ανθρώπους που κατοχυρώνουν πατέντες με σκοπό να κατηγορήσουν άλλους στο μέλλον για παραβίαση τους, με αποκλειστικό στόχο την αποκόμιση κέρδους μέσω καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων.
Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. μια ιδέα μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μόνο αν δεν είναι ήδη κοινό κτήμα.
Σκοπός του Reben είναι να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερες καινοτόμες ιδέες με τη χρήση του αλγόριθμου, ακόμα και αν αυτές είναι άχρηστες.
Στη συνέχεια σχεδιάζει να τις αναρτήσει στο διαδίκτυο και να τις κάνει κοινό κτήμα, ώστε να θέσει εμπόδια σε ανθρώπους που ακολουθούν αντίστοιχες πρακτικές από το να βγάλουν χρήματα από ασήμαντες ιδέες, δημιουργώντας έτσι χώρο για πραγματική καινοτομία.