logo-print

Τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική: Ηθικές και νομικές προκλήσεις

Τη σύνταξη κανόνων αστικού δικαίου για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη προτείνει η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Οι ηθικές και οι νομικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάπτυξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Τα αυτοκινούμενα οχήματα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, τη γεωργία ή στις κατασκευές, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός τους αλλά και οι ικανότητές τους.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε η έκθεση για τη δημιουργία κανόνων αναφορικά με τη χρήση drones στην ΕΕ

Δεδομένου ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν αποτελούν πλέον επιστημονική φαντασία, αλλά αντιθέτως αρχίζουν και αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη οι νομοθέτες να είναι σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το 2015, το 72% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι τα ρομπότ αποτελούν θετική εξέλιξη για την κοινωνία, καθώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Niel Bowerman από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «η πρόοδος που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, ενώ για ορισμένα έθνη δεν θα είναι εύκολο να προσαρμοστούν».

Ορισμένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η βούληση των ρομπότ και η θέση τους στην έννομη τάξη.

«Τα ρομπότ δεν αναγνωρίζονται στο αστικό δίκαιο. Μπορεί ένα ρομπότ να εκφράσει την πρόθεσή του; Η απάντησή ίσως είναι πολύ απλή, όταν πρόκειται για απλούς αλγόριθμους, όταν όμως γίνονται πιο περίπλοκοι, είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα», αναφέρει ο νομικός Pawel Kwiatkowski.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Θεμάτων, Πάβελ Σβόμποτα, τόνισε ότι το κεντρικό μήνυμα στην επιστήμη της πληροφορικής στο μέλλον θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τις αξίες, οι οποίες θα πρέπει να μεταδοθούν και μέσα από τις νέες τεχνολογίες.

Η έκθεση της ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία στοχεύει στη σύνταξη κανόνων αστικού δικαίου για την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Μαΐου από την επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου.

Φωτογραφία: pixabay.com

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send