logo-print

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου (Προεδρικό Διάταγμα)

Τι προβλέπεται για τα αξιολογούμενα μαθήματα, το φάκελο επιδόσεων, τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

25/04/2016

16/11/2017

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αρχή της οικονομίας της δίκης στις διοικητικές διαφορές, 2025

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 46/2016 σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου.

Σύμφωνα με το Διάταγμα, η αξιολόγηση των μαθητών έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση της διδασκαλίας και γενικότερα της λειτουργίας της σχολικής μονάδας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διδακτικής− μαθησιακής διαδικασίας.

Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο καταργεί κάθε διάταξη που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τα ίδια θέματα, χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια:

Το πρώτο Κεφάλαιο αναφέρεται γενικά περί αξιολόγησης και αξιολογούμενων μαθημάτων και περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με το χαρακτηρισμό των διδασκόμενων μαθημάτων, τη βαθμολογική κλίμακα και άλλα.

Το Δεύτερο Κεφάλαιο αφορά στην αξιολόγηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των τετραμήνων και συγκεκριμένα στην προφορική βαθμολογία τετραμήνων, το φάκελο επιδόσεων και δραστηριοτήτων κλπ.

Το Τρίτο Κεφάλαιο αναφέρεται στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.

Τέλος, το Τέταρτο Κεφάλαιο καλύπτει ζητήματα που αφορούν στα αποτελέσματα της ετήσιας επίδοσης του μαθητή.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Νόμου, μαθητές που φοίτησαν κατά τα παρελθόντα σχολικά έτη στη Γ΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου και δεν έχουν απολυθεί μπορούν να προσέλθουν στις γραπτές απολυτήριες εξετάσεις του Μαΐου − Ιουνίου του σχολικού έτους 2015−2016.

Η Διαμεσολάβηση
Το Ελληνικό Σύνταγμα, τόμ. 1, 2025
send