logo-print

Ασφάλιση αυτοκινήτου: Ποια είναι η διαδικασία διακανονισμού και καταβολής αποζημίωσης (Πράξη ΤτΕ)

Διαδικασία διακανονισμού και καταβολής αποζημίωσης από σύμβαση ιδιωτικής ασφάλισης για την κάλυψη της αστικής ευθύνης από τη χρήση αυτοκινήτων

28/04/2016

16/11/2017

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη 87/5.4.2016 της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τη διαδικασία διακανονισμού και καταβολής αποζημίωσης από σύμβαση ιδιωτικής ασφάλισης για την κάλυψη της αστικής ευθύνης από τη χρήση αυτοκινήτων.

Οι διατάξεις της εν λόγω Πράξης εφαρμόζονται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και στους αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 3 παρ. 1, 3 και 11 του Ν. 4364/2016 εφόσον ασκούν τον Κλάδο 10 των ασφαλίσεων κατά ζημιών του άρθρου 4 παρ. 1 στοιχ. (ι) του ιδίου νόμου, πλην όσων αλληλασφαλιστικών συνεταιρισμών εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 εδ. (α) του Ν. 4364/2016, για το σύνολο των ασφαλίσεων που αυτοί συνάπτουν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη−μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου μέσω υποκαταστημάτων ή με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Οι διατάξεις της Πράξης εφαρμόζονται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα άλλο κράτος−μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ για τις ασφαλίσεις που συνάπτουν στην Ελλάδα, είτε με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών είτε μέσω υποκαταστήματος, στον Κλάδο 10 των ασφαλίσεων κατά ζημιών του άρθρου 4 παρ. 1 στοιχ. (ι) του Ν. 4364/2016.

Σύμφωνα με την Πράξη της ΤτΕ, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις καταβάλλουν κάθε επιμέλεια για τον άμεσο διακανονισμό των ζημιών από τροχαία ατυχήματα ώστε, εντός της τρίμηνης προθεσμίας που τάσσεται από το άρθρο 6 παρ. 6 του Π.δ. 237/1986, σε περίπτωση που η ευθύνη δεν αμφισβητείται και η ζημία έχει αποτιμηθεί, να υποβάλει εγγράφως αιτιολογημένη προσφορά αποζημίωσης, ενώ, σε περίπτωση που η ευθύνη αμφισβητείται ή δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί σαφώς ή η ζημία δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως, να υποβάλουν εγγράφως αιτιολογημένη απάντηση επί των σημείων που περιέχονται στην αίτηση του δικαιούχου αποζημίωσης.

Με την Πράξη ρυθμίζονται μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία διακανονισμού και καταβολής αποζημίωσης, όπως η διαδικασία για την αίτηση αποζημίωσης, η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, η προσφορά και ο διακανονισμός και η πληροφόρηση του ασφαλισμένου.

Δείτε ολόκληρη την Πράξη 87/5.4.2016 της Τράπεζας της Ελλάδος εδώ.

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send