logo-print

Άρθρο 5 - Προεδρικό Διάταγμα 48/2016 - Εξετάσεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/04/2016

Κωδικοποιημένο
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

1. Εισαγωγικές εξετάσεις

α) Οι εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται κατά το χρονικό διάστημα των θερινών διακοπών και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το πρόγραμμα εξετάσεων των υποψηφίων.

β) Οι εισαγωγικές είναι γραπτές εξετάσεις γενικού γνωστικού περιεχομένου, καθώς και εξετάσεις των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των υποψηφίων στην ειδικότητα της επιλογής τους.

γ) Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζει, κάθε έτος, το πρόγραμμα των εξετάσεων με προκήρυξη, μετά από σύμφωνη γνώμη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του άρθρου 25 του Ν. 1158/1981, όπως συστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 3905/2010 «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 219). Η ανωτέρω προκήρυξη ανακοινώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων και τοιχοκολλάται στην είσοδο των κτιρίων των εξεταστικών κέντρων και των Ανώτερων Σχολών ΚινηματογραφίαςΤηλεόρασης.

δ) Με την προκήρυξη καθορίζονται οι μέρες, τα εξεταστικά κέντρα, οι ώρες ενάρξεως των εξετάσεων, τα εξεταζόμενα μαθήματα και η διάρκεια εξετάσεως κάθε μαθήματος. Ο χρόνος εξετάσεως μετριέται από το πέρας της εκφώνησης του θέματος στους εξεταζόμενους.

ε) Επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις θεωρούνται οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τουλάχιστον 75 μονάδες σε σύνολο 100 στις εξετάσεις γνωστικού περιεχομένου και τουλάχιστον 50 μονάδες σε σύνολο 100 στις εξετάσεις καλλιτεχνικών δεξιοτήτων. Οι επιτυχόντες δύνανται να εγγράφονται στο Τμήμα των Κινηματογραφικών Σχολών που έχουν δηλώσει στην αίτηση τους.

στ) Αν υποψήφιος δεν προσέλθει για εξέταση σε μάθημα του προγράμματος ή αποκλειστεί από την εξεταστική Επιτροπή για οποιαδήποτε αιτία, λαμβάνει μονάδα.

ζ) Τα αποτελέσματα των εξετάσεων εκδίδονται μετά την επικύρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού των ονομαστικών πινάκων των εισαγομένων σε κάθε Τμήμα που θα καταρτίσει η εξεταστική Επιτροπή. Οι πίνακες δημοσιεύονται και ανακοινώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο και τοιχοκολλώνται στις Ανώτερες Σχολές Κινηματογραφίας−Τηλεόρασης.

η) Ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων σπουδαστών των εισαγωγικών εξετάσεων των Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας − Τηλεόρασης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού δημοσιευομένη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 7β του Ν. 2557/1997 «Θεσμοί, μέτρα και δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης» (ΦΕΚ Α΄ 271).

2. Κατατακτήριες εξετάσεις

α) Οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται από 20 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και συμμετέχουν πτυχιούχοι και σπουδαστές Ανωτάτων ή Ανωτέρων Σχολών, ισότιμων ή συναφών, της αλλοδαπής.

β) Οι αιτήσεις αυτών που επιθυμούν κατάταξη, υποβάλλονται στη Σχολή που επιλέγουν να φοιτήσουν από 1η μέχρι 15 Σεπτεμβρίου και συνοδεύονται από τους τίτλους σπουδών και τα σχετικά πιστοποιητικά. Η ενδιαφερόμενη Σχολή υποβάλλει τα δικαιολογητικά αυτά στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέχρι 20 Σεπτεμβρίου.

γ) Οι υποψήφιοι κατατάσσονται κατά την κρίση της αρμόδιας Επιτροπής του άρθρου 14 παρ. 3 του Ν. 1158/1981 στο δεύτερο ή τρίτο έτος σπουδών, αφού εξεταστούν στα μαθήματα που διδάσκονται στα έτη αυτά.

δ) Στις κατατακτήριες εξετάσεις συμμετέχουν επίσης διπλωματούχοι των Τμημάτων των Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας − Τηλεόρασης, οι οποίοι μπορούν να καταταγούν μέχρι και στο δεύτερο έτος άλλου Τμήματος της ίδιας Σχολής, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Ν. 1348/1983 «Διάλυση του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Άρμα Θέσπιδος» και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 47).

3. Προαγωγικές εξετάσεις

α) Οι προαγωγικές εξετάσεις, εκτός της περίπτωσης των μαθημάτων που διδάσκονται μόνο κατά τη διάρκεια της α΄ διδακτικής περιόδου, διενεργούνται μετά τη λήξη των μαθημάτων της β΄ διδακτικής περιόδου. Το πρόγραμμα των εξετάσεων καταρτίζει ο Διευθυντής της Σχολής, με τη συνεργασία των Καθηγητών.

β) Ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής διενεργεί τις εξετάσεις των κυρίων και δευτερευόντων μαθημάτων, οι οποίες μπορούν να έχουν οποιαδήποτε μορφή κρίνει ο εκπαιδευτικός του εκάστοτε μαθήματος (απαλλακτική εργασία, προφορικές, γραπτές ή μεικτές εξετάσεις κ.λπ.).

γ) Κατά τις προαγωγικές εξετάσεις οι σπουδαστές εξετάζονται στην ύλη της οποίας η διδασκαλία είναι υποχρεωτική για το έτος σπουδών τους, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων.

δ) Η συμμετοχή των σπουδαστών στις προαγωγικές εξετάσεις είναι υποχρεωτική. Από τις εξετάσεις αποκλείονται σπουδαστές με ελλιπή φοίτηση. Σπουδαστής που απουσιάζει σε εξεταζόμενο μάθημα, λαμβάνει στο μάθημα αυτό μονάδα. Οι σπουδαστές που απουσίασαν δικαιολογημένα, βάσει επίσημων αποδεικτικών στοιχείων τα οποία κρίνονται από το Σύλλογο των Καθηγητών, παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.

ε) Η Σχολή καταρτίζει πίνακες των σπουδαστών που δικαιούνται συμμετοχής στις προαγωγικές εξετάσεις και αυτών που αποκλείονται από τις εξετάσεις λόγω ελλιπούς φοίτησης.

Οι πίνακες επικυρώνονται από το Διευθυντή της Σχολής και τοιχοκολλώνται στο χώρο ανακοινώσεων της Σχολής.

στ) Για την παρακολούθηση της προόδου των σπουδαστών διεξάγονται από το Σύλλογο των Καθηγητών της Σχολής, μετά τη λήξη των μαθημάτων της α΄ διδακτικής περιόδου (χειμερινό εξάμηνο), εξετάσεις στην ύλη των μαθημάτων που διδάχθηκαν. Η διάρκεια των εξετάσεων είναι μέχρι τρεις (3) εβδομάδες.

ζ) Ο βαθμός της προόδου κάθε μαθήματος προστίθεται στο βαθμό της προαγωγικής εξέτασης. Το άθροισμα των βαθμών αυτών διαιρείται με το δύο (2) και εξάγεται ο προαγωγικός βαθμός του μαθήματος.

Σπουδαστής προάγεται στο επόμενο έτος αν λάβει σε κάθε μάθημα προαγωγικό βαθμό τουλάχιστον πέντε (5). Παραπέμπεται δε σε επαναληπτική προαγωγική εξέταση στα μαθήματα που έλαβε βαθμολογία κατώτερη του πέντε (5).

Στην περίπτωση που ορισμένο μάθημα διδάσκεται μόνο κατά τη διάρκεια της α΄ διδακτικής περιόδου (χειμερινό εξάμηνο), ο βαθμός της προόδου συνιστά τον προαγωγικό βαθμό του μαθήματος.

Στην περίπτωση που ορισμένο μάθημα διδάσκεται μόνο κατά τη διάρκεια της β΄ διδακτικής περιόδου (εαρινό εξάμηνο), ο βαθμός της προαγωγικής εξέτασης συνιστά τον προαγωγικό βαθμό του μαθήματος.

Στον προαγωγικό βαθμό κάθε μαθήματος συνεκτιμάται και η επίδοση των σπουδαστών κατά τη διάρκεια της α΄ και β΄ διδακτικής περιόδου.

η) Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου για την ελλιπή φοίτηση εφαρμόζονται και για την εξέταση των μαθημάτων που διδάσκονται μόνο κατά τη διάρκεια της μιας εκ των δύο διδακτικών περιόδων.

4. Διπλωματικές εξετάσεις

α) Οι διπλωματικές εξετάσεις διενεργούνται κατ’ αρχήν από την οικεία Σχολή στα κύρια και δευτερεύοντα μαθήματα. Οι εξετάσεις από τη Σχολή, εκτός της περίπτωσης των μαθημάτων που διδάσκονται μόνο κατά τη διάρκεια της α΄ διδακτικής περιόδου, πραγματοποιούνται μετά τη λήξη των μαθημάτων της β΄ διδακτικής περιόδου.

Οι σπουδαστές που πέτυχαν σε όλα τα μαθήματα, παραπέμπονται για εξέταση στα κύρια μαθήματα από Επιτροπή η οποία συγκροτείται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 1158/1981. Οι εξετάσεις από την Επιτροπή πραγματοποιούνται τον Ιούνιο μήνα κάθε έτους.

β) Δικαίωμα συμμετοχής στις διπλωματικές εξετάσεις έχουν οι σπουδαστές που φοίτησαν και δεν αποκλείονται λόγω ελλιπούς φοίτησης.

γ) Ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής διενεργεί τις διπλωματικές εξετάσεις όλων των μαθημάτων. Επιτυχών θεωρείται ο σπουδαστής ο οποίος έλαβε σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα βαθμό τουλάχιστον πέντε (5). Ο τρόπος εξαγωγής του προαγωγικού βαθμού κάθε μαθήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων που διδάσκονται μόνο κατά τη διάρκεια της μιας εκ των δύο διδακτικών περιόδων, ισχύει και για την εξαγωγή του βαθμού της επίδοσης των σπουδαστών στις διπλωματικές εξετάσεις που διενεργεί ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής.

δ) Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου για την ελλιπή φοίτηση εφαρμόζονται και για την εξέταση των μαθημάτων που διδάσκονται μόνο κατά τη διάρκεια της μιας εκ των δύο διδακτικών περιόδων.

ε) Για τη συμμετοχή του σπουδαστή στις διπλωματικές εξετάσεις των κυρίων μαθημάτων ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, η Σχολή υποβάλλει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατάλογο των σπουδαστών που δικαιούνται συμμετοχής με αναλυτικούς πίνακες της επίδοσης τους σε όλα τα μαθήματα.

Ο μέσος όρος της βαθμολογίας κάθε κυρίου μαθήματος από τα μέλη της Επιτροπής αποτελεί το βαθμό της επίδοσης του σπουδαστή στο μάθημα αυτό.

Επιτυχών θεωρείται ο σπουδαστής ο οποίος έλαβε σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα τουλάχιστον πέντε (5).

στ) Σπουδαστής που δεν έλαβε το βαθμό πέντε (5) σε οποιοδήποτε μάθημα κατά τις εξετάσεις που διενεργεί ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής ή η Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παραπέμπεται σε επαναληπτικές διπλωματικές εξετάσεις.

ζ) Ο μέσος όρος των βαθμών της Επιτροπής του Υπουργείου στα κύρια μαθήματα και ο μέσος όρος των βαθμών του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής στα δευτερεύοντα, αποτελούν ξεχωριστούς παράγοντες που αποδίδουν την επίδοση των σπουδαστών, η οποία αναγράφεται στα διπλώματα τους.

η) Επιτρέπεται η συμμετοχή αποφοίτων σπουδαστών στις επόμενες εξεταστικές περιόδους και μέχρι την έκδοση του διπλώματος τους, για βελτίωση βαθμολογίας.

5. Επαναληπτικές εξετάσεις

α) Οι επαναληπτικές εξετάσεις διακρίνονται:

(1) Σε επαναληπτικές προαγωγικές που διεξάγονται μια φορά ετησίως, από 10 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου και

(2) Σε επαναληπτικές διπλωματικές που διεξάγονται δύο φορές ετησίως, από 10 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου και κατά το μήνα Φεβρουάριο.

β) Όσοι τριτοετείς σπουδαστές αποτυγχάνουν στις εξετάσεις που διενεργούνται από τις Σχολές και τις Επιτροπές δεν επαναλαμβάνουν τα μαθήματα της τάξης τους, αλλά παραπέμπονται στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, μέχρι και την εξεταστική περίοδο των επαναληπτικών διπλωματικών εξετάσεων του Φεβρουαρίου που έπεται του σχολικού έτους μέσα στο οποίο συμπληρώνεται η ανώτατη διάρκεια φοίτησης, και εξετάζονται μόνο στα μαθήματα στα οποία απέτυχαν.

γ) Δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις έχουν οι σπουδαστές οι οποίοι παραπέμπονται λόγω ελλιπούς φοίτησης ή απουσίασαν δικαιολογημένα κατά τις εξετάσεις του Ιουνίου ή έλαβαν βαθμολογία κατώτερη του πέντε (5) κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου.

δ) Όσοι δεν προσέρχονται στις επαναληπτικές εξετάσεις για οποιοδήποτε λόγο, λαμβάνουν μονάδα.

ε) Ο τρόπος διεξαγωγής και βαθμολόγησης των σπουδαστών κατά τις προαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις ισχύει και για τις επαναληπτικές εξετάσεις τους.

στ) Με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από σύμφωνη γνώμη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του άρθρου 25 του Ν. 1158/1981, όπως συστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 3905/2010 «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 219), δύνανται, για λόγους εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, να τροποποιούνται οι καθοριζόμενες με το Διάταγμα αυτό ημερομηνίες διεξαγωγής των πάσης φύσεως εξετάσεων.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send