logo-print

ePrivacy Directive: Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται

04/05/2016

16/11/2017

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες εκκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της δημόσιας διαβούλευσης είναι να διερευνηθεί το αν η ισχύουσα Οδηγία είναι κατάλληλη για να διασφαλίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κοινωνία στην ψηφιακή εποχή, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ενιαία ψηφιακή αγορά για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Η Οδηγία, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη με το Νόμο 3471/2006, αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2009 με σκοπό να παράσχει σαφέστερους κανόνες σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των επικοινωνιών στο διαδίκτυο, εισάγοντας μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η καλύτερη ενημέρωση των χρηστών για τα «cookies» και τη δυνατότητα να κινηθούν νομικά κατά των spammers και η υποχρέωση ενημέρωσης των αρμόδιων εθνικών αρχών και, σε ειδικές περιπτώσεις των ενδιαφερόμενων προσώπων, για παραβιάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η οδηγία επιτρέπει επίσης εξαιρέσεις από ορισμένους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όταν προκύπτουν ζητήματα επιβολής του νόμου και εθνικής ασφάλειας.

Το ψηφιακό περιβάλλον έχει μεταβληθεί σημαντικά από το 2009, με τις διαθέσιμες τεχνολογίες και διαδικτυακές υπηρεσίες να θέτουν νέες προκλήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας, καθιστώντας έτσι απαραίτητη την αξιολόγηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου και, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, τον εκσυγχρονισμό του.

Η δημόσια διαβούλευση ζητά κυρίως πληροφορίες στους τομείς της διασφάλισης της ασφάλειας και του απορρήτου των επικοινωνιών, των δικαιωμάτων των συνδρομητών, του “spamming”, καθώς και προτάσεις για την βελτίωση της εφαρμογής και επιβολής της Οδηγίας.

Η δημόσια διαβούλευση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 5 Ιουλίου και είναι διαθέσιμη εδώ.

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send