logo-print

Άρθρο 4 - Απόφαση 51/3/26.04.2013 Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων - Διεξαγωγή ερευνών και βεβαίωση παραβάσεων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/04/2016

Κωδικοποιημένο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

4.1 Οι υπηρεσίες της Ε.Ε.Ε.Π. μπορούν να διενεργούν έρευνες για τον εντοπισμό ιστοτόπων, από τους οποίους παρέχονται μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων δια του διαδικτύου. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν σχετικά στοιχεία από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, Αρχές και φορείς καθώς και από κάθε άλλη πρόσφορη πηγή. Η Ελληνική Αστυνομία διαβιβάζει στην Ε.Ε.Ε.Π. στοιχεία και εν γένει αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώνει σε περιπτώσεις που εντοπίζει τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων σε σχέση με τη μη αδειοδοτημένη παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

4.2 Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Ε.Ε.Ε.Π. συντάσσει κατάλογο (black list), στον οποίο καταχωρούνται οι ιστότοποι, από τους οποίους παρέχονται μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Για την εγγραφή ιστοτόπου στον κατάλογο (black list), αρκεί να είναι δυνατή η πρόσβαση και εγγραφή (registration) σε αυτόν, από IP που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια. Η σύνταξη και γνωστοποίηση, κατά τις διατάξεις του νόμου, του καταλόγου αυτού είναι ανεξάρτητη από την επιβολή των προβλεπόμενων, από το νόμο και την παρούσα, διοικητικών κυρώσεων.

4.3 Με απόφαση του Προέδρου της Ε.Ε.Ε.Π., συγκροτούνται εξουσιοδοτημένα κλιμάκια ελέγχου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Τα κλιμάκια, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας τους, βεβαιώνουν την προβλεπόμενη στην απόφαση αυτή παράβαση και συντάσσουν σχετική έκθεση

4.4. Όταν βεβαιώνεται παράβαση που αφορά σε εμπορική επικοινωνία μη αδειοδοτημένου παρόχου ή/και ιστότοπου/ ονόματος χώρου μη αδειοδοτημένης παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διάταξη της παραγράφου 2.2 του άρθρου 2 της παρούσας, στην έκθεση που συντάσσουν τα κλιμάκια ελέγχου, αναφέρονται, τουλάχιστον, ο διαφημιζόμενος πάροχος ή/και ιστότοπος/ όνομα χώρου, το είδος της εμπορικής επικοινωνίας, το μέσο στο οποίο αυτή διενεργείται και, εφόσον είναι δυνατόν να διακριβωθεί, ο πάροχος των διαφημιστικών υπηρεσιών.

4.5 Σε περίπτωση συρροής παραβάσεων, κάθε μία εξ αυτών καταγράφεται διακεκριμένα στην έκθεση της παραγράφου 4.3.

4.6 Η Ε.Ε.Ε.Π., με απόφασή της, εκδίδει τον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου (black list) κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 48 του Ν. 4002/2011 (Α ́180), όπως ισχύει.

4.7 Στον κατάλογο εγγράφονται τα ονόματα χώρου (domain names) ή/και οι ιστότοποι, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μη αδειοδοτημένη παροχή των υπηρεσιών, καθώς επίσης, όταν είναι διαθέσιμα, τα πρόσωπα που παρέχουν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, ή/και οι νόμιμοι εκπρόσωποι, διαχειριστές, εταίροι και μέτοχοι ή/και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυτών, καθώς επίσης και κάθε είδους κύρωση που έχει επιβληθεί.

4.8 Όταν δεν είναι δυνατή η συσχέτιση ιστοτόπου/ονόματος χώρου, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η μη αδειοδοτημένη παροχή των υπηρεσιών, με συγκεκριμένο πρόσωπο, στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων
παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτυου (black list), εγγράφεται ο ιστότοπος/όνομα χώρου, με την ένδειξη «Άγνωστος Πάροχος» στο σχετικό πεδίο.

4.9 Η εγγραφή στον κατάλογο (black list), μη αδειοδοτημένου παρόχου ή παρόχου του ιστοτόπου/ονόματος χώρου μη αδειοδοτημένης παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2.2 του άρθρου 2 της παρούσας, γνωστοποιείται σε αυτόν με κάθε πρόσφορο τρόπο.

4.10 Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτυου (ISPs) με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4172/2013 (Α 167), όπως ισχύει, διακόπτουν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, με την ανάρτηση του καταλόγου αυτού στον ιστότοπο της Ε.Ε.Ε.Π., την πρόσβαση στους ιστοτόπους/ονόματα χώρου που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου (black list), όταν αυτή επιχειρείται από IP που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) διαβιβάζουν, χωρίς καθυστέρηση, στην Ε.Ε.Ε.Π., με τον τρόπο και στον χρόνο που αυτή ορίζει, κάθε στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους και που αφορά στα πρόσωπα, τα οποία έχουν την ιδιοκτησία, τη χρήση ή/και την ευθύνη λειτουργίας ή/και διαχείρισης των ιστοτόπων/ονομάτων χώρου που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο.

4.11 Τα πιστωτικά ιδρύματα ή τα ιδρύματα πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια, διακόπτουν, χωρίς καθυστέρηση, με την ανάρτηση του καταλόγου στον ιστότοπο της Ε.Ε.Ε.Π., οποιαδήποτε συναλλαγή καθώς και πληρωμές ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια, σε λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά μη αδειοδοτημένοι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου και διαβιβάζουν, αμελλητί, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ε.Ε.Ε.Π., με τον τρόπο και στον χρόνο που αυτή ορίζει, κατάσταση με κάθε συναλλαγή ποσών συμμετοχής και απόδοσης κερδών, σε ή από λογαριασμούς που τηρούν οι ανωτέρω πάροχοι στα ιδρύματα αυτά. Στην κατάσταση αυτή περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία των λογαριασμών που έχουν συναλλαγεί καθώς και των προσώπων που τους κατέχουν.

4.12 Ο κατάλογος μη αδειοδοτημένων παροχών (black list) αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της Ε.Ε.Ε.Π., η δε ανάρτηση αυτή είναι επαρκής γνωστοποίηση και απόδειξη, προκειμένου οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4172/2013 (Α ́167), όπως ισχύει, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια, να προβούν, στις προβλεπόμενες από το νόμο και την απόφαση αυτή ενέργειες.

4.13 Οι αποφάσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων διαβιβάζονται, μαζί με κάθε άλλο διαθέσιμο στοιχείο για τα εγγεγραμμένα στον κατάλογο αυτόν πρόσωπα, στις υπηρεσίες και τους φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας που είναι αρμόδιοι για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, του ηλεκτρονικού εγκλήματος, της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και κάθε άλλης αξιόποινης πράξης, καθώς επίσης και στις εισαγγελικές Αρχές.

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

send