logo-print

Game of Thrones: Ο χειμώνας έρχεται (;) για τα torrents

Το HBO εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του παράνομου downlaoding της σειράς

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Οι μάχες στη δημοφιλή σειρά Game of Thrones συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, το ίδιο όμως φαίνεται πως ισχύει και για τη μάχη που δίνει με νομικά μέσα το HBO με τη "διαδικτυακή πειρατεία".

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλή σειρά εντείνει τις προσπάθειές της για περιορισμό του παράνομου διαμοιρασμού του Game of Thrones μέσω “πειρατικών” ιστοσελίδων, προτρέποντας μάλιστα τους χρήστες να ακολουθήσουν τις νόμιμες οδούς για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους σειρά.

Από το Torrents dohaeris στο Torrents morghulis

Το HBO δεν τηρούσε πάντα επιθετική στάση απέναντι στο παράνομο downloading του Game of Thrones, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έμενε απαθής, καθώς η σειρά βρίσκεται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων των "πειρατών".

Το 2013 είχε προκαλέσει αίσθηση η τοποθέτηση ενός εκ των σκηνοθετών της σειράς, του David Petrarca, ο οποίος είχε αναφέρει ότι το παράνομο downloading δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα, καθώς δημιουργεί "θόρυβο" και "κοινωνικό σχολιασμό" σχετικά με τη σειρά.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το ζήτημα του παράνομου downloading της σειράς, ο CEO της Time Warner, ιδιοκτήτριας εταιρείας του HBO, Jeff Bewkes, είχε χαρακτηρίσει το γεγονός ότι το Game of Thrones είναι η σειρά με τα περισσότερα παράνομα downloads, ως "καλύτερο και από ένα βραβείο Emmy".

Το τελευταίο διάστημα, όμως, παράλληλα με την ενίσχυση και βελτίωση των νομίμων τρόπων με τους οποίους το υλικό του HBO φτάνει στο κοινό, οι παραγωγοί του Game of Thrones φαίνεται να έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική απέναντι στο παράνομο downloading.

Από την αρχή της φετινής σεζόν, η IP Echelon, η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή για λογαριασμό του HBO, έχει αποστείλει χιλιάδες προειδοποιήσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων σε παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) στις ΗΠΑ, ζητώντας τους να αποτρέψουν συνδρομητές τους από το να διαμοιράζονται παράνομα επεισόδια του Game of Thrones.

Η πρακτική αυτή είναι αρκετά κοινή, ωστόσο η εταιρεία κάνει ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας ολοένα και πιο συχνά από τους ISPs να ενημερώσουν τους συνδρομητές τους για τις νόμιμες επιλογές που έχουν, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη δημοφιλή σειρά.

Παρόλο που, με βάση την αμερικανική νομοθεσία περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο (DMCA), οι πάροχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να διαβιβάζουν τις προειδοποιήσεις αυτές, αρκετοί από αυτούς το κάνουν.

Το HBO, όμως, φαίνεται πως ακολουθεί και μία πιο αποτελεσματική στρατηγική για να αποτρέψει το κοινό από το να “κατεβάζει” παράνομα επεισόδια του Game of Thrones.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της φετινής σεζόν, η εταιρεία έχει αυξήσει σημαντικά τα αιτήματα αφαίρεσης περιεχομένου προς ιστοσελίδες torrents.

Κι ενώ ορισμένες από αυτές απλά τα αγνοούν, αρκετές δημοφιλείς ιστοσελίδες-μηχανές αναζήτησης torrents, όπως το KickassTorrents και το Torrentz έχουν αφαιρέσει εκατοντάδες σχετικούς συνδέσμους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα πιο δημοφιλή torrents απομακρύνονται λίγα λεπτά μετά την εμφάνισή τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εταιρεία παρακολουθεί την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και σε ευρεία κλίμακα.

Είναι σαφές ότι το HBO κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει την “πειρατική” διανομή επεισοδίων του Game of Thrones, ωστόσο, το ερώτημα είναι αν αυτό θα σταθεί αρκετό για να αποτρέψει ένα σημαντικό αριθμό χρηστών από το να βρει αυτό που αναζητά σε άλλες ιστοσελίδες.

Με πληροφορίες από Forbes, Torrentfreak και Huffington Post

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5