logo-print

«Πράσινο φως» στη διαβίβαση φορολογικών στοιχείων από τη ΓΓΔΕ στην ΕΛΣΤΑΤ

Τι αναφέρει στη γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

19/05/2016

16/11/2017

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Την έγκρισή της για τη διαβίβαση δεδοµένων που αφορούν φορολογουμένους από την Γενική Γραµµατεία Δηµοσίων Εσόδων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή , έδωσε με την υπ. αριθμ. 3/2016 Γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προσωποποιηµένα στοιχεία ανά ΑΦΜ., που περιλαµβάνουν τόσο πληροφορίες µητρώου (ονοµατεπώνυµο, πατρώνυµο, 2 διεύθυνση κατοικίας και επαγγέλµατος, τηλέφωνο επικοινωνίας, είδος δραστηριότητας, σχέσεις κτλ.) όσο και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος (ολόκληρο το έντυπο Ε3 για επιτηδευµατίες – φυσικά και νοµικά πρόσωπα από το έτος 2011, υποσύνολο κωδικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.. για τα ίδια έτη κ.α.) ταυτοποιηµένες µε τα υπόχρεα πρόσωπα.

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία αυτά ζητούνται στο πλαίσιο υλοποίησης µνηµονίου συνεργασίας που υπεγράφη µεταξύ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της ΓΓΔΕ, της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων και του Ιδρύµατος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαβίβαση των δεδομένων, τα οποία θα χρησιµοποιούνται αποκλειστικά και µόνο για στατιστικούς σκοπούς.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θεωρεί, αφενός, ότι υπάρχει σαφής νοµική βάση για τη νοµιµότητα της επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, και αφετέρου, ότι η δηµόσια στατιστική συγκαταλέγεται στους σηµαντικούς λόγους δηµόσιου συµφέροντος και αποτελεί καταρχήν, θεµιτό σκοπό επεξεργασίας δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα, ακόµη και ευαίσθητων.

Αναφορικά µε το ζήτηµα της ενηµέρωσης των υποκειµένων, µε δεδοµένη την ύπαρξη σαφούς νοµοθετικής ρύθµισης η οποία προβλέπει τη διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ, είναι δυνατό να γίνει δεκτό ότι δεν υφίσταται υποχρέωση προηγούµενης ενηµέρωσης (βλ. Κανονιστική Πράξη Αρχής 1/1999), καθώς δύναται να θεωρηθεί ότι η εν λόγω διαβίβαση αποτελεί κοινή γνώση του επιµελούς πολίτη.

Ωστόσο, η Αρχή θεωρεί καλύτερο η ΓΓΔΕ να συµπεριλάβει και σχετική ενηµέρωση στους πολίτες, σύµφωνα µε το άρθρο 11 του ν. 2472/1997 στα φορολογικά έντυπα ότι το περιεχόµενό τους ή µέρος του περιεχοµένου τους είναι δυνατό να διαβιβαστεί στην ΕΛΣΤΑΤ.

Διαβάστε ολόκληρη τη Γνωμοδότηση 3/2016 εδώ.

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send