logo-print

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας σε υπόθεση ισόβιας απέλασης αλλοδαπού

Παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου)

19/05/2016

29/01/2018

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με απόφασή του στην υπόθεση Kolonja κατά Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαωμάτων του Ανθρώπου).

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση της Ελλάδας να απαγορεύσει ισοβίως την είσοδο στη χώρα του Stefan Kolonja, ενός Αλβανού υπηκόου ελληνικής καταγωγής, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος του στην οικογενειακή ζωή.

Ο προσφεύγων, ο Stefan Kolonja, ο οποίος είναι παντρεμένος με Ελληνίδα υπήκοο, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά (και τα δύο Έλληνες υπήκοοι), άρχισε να εργάζεται στην Ελλάδα το 1989.

Στις 12 Οκτωβρίου 1999 ο κ. Kolonja καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά χρόνων για αγορά ναρκωτικών, ενώ εκδόθηκε και εντολή μόνιμης απαγόρευσης εισόδου του στην ελληνική επικράτεια.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή, απελάθηκε στην Αλβανία, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και συνελήφθη ξανά το 2011 και παρέμεινε υπό κράτηση εν αναμονή απέλασης.

Έκτοτε ο κ. Kolonja έχει καταθέσει αρκετές προσφυγές κατά του μόνιμου χαρακτήρα της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα, της κράτησής του, καθώς και την απόφαση απέλασής τους.

Παρά την έκδοση ορισμένων αποφάσεων υπέρ του, το μέτρο της απέλασης θεωρήθηκε έγκυρο και τον κ. Kolonja επέστρεψε στην Αλβανία, ενώ μεταγενέστερες προσφυγές και αιτήσεις του για επιστροφή στην Ελλάδα απορρίφθηκαν.

Το ΕΔΔΑ έκρινε η απέλαση του κ. Kolonja από την Ελλάδα και η ισόβια απαγόρευση εισόδου στη χώρα, αποτελεί δυσανάλογη προσβολή του δικαιώματος του για σεβασμό της οικογενειακής του ζωής (άρθρο 8 ΕΣΔΑ), επιδικάζοντας δίκαιη αποζημίωση ύψους 3.500€  για μη χρηματική βλάβη και 400€ για τα δικαστικά έξοδα.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

send