logo-print

ΕΔΔΑ: Kαταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων

14/06/2019

19/06/2019

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μία ακόμα καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αυτή τη φορά αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων (άρθρο 3 και άρθρο 5 παρ. 1 ΕΣΔΑ)

Διαβάστε επίσης: Τρίτη η Ελλάδα σε καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2018

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η οποία αφορά, πέραν της Ελλάδας, και τις Αυστρία, Κροατία, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Σλοβενία, οι αιτούντες, Αφγανοί υπήκοοι, εισήλθαν το 2016 στην Ελλάδα, με ηλικία από 14 έως 17 ετών, ως ασυνόδευτοι.

Κατά δήλωσή τους, έφυγαν από τη χώρα τους γιατί φοβούνταν για τη ζωή τους ως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Ισμαηλιστών.

Τον Φεβρουάριο του 2016 συνελήφθησαν από την αστυνομία, εκδόθηκαν διαταγές για την απέλασή τους και τους δόθηκε ένας μήνας για να εγκαταλείψουν την ελληνική επικράτεια.

Κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο συνελήφθησαν από τις Αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης τριών από τους αιτούντες σε αστυνομικά τμήματα είχαν ως αποτέλεσμα την εξευτελιστική τους μεταχείριση, ενώ μπορούσαν να τους προκαλέσουν αισθήματα απομόνωσης από τον έξω κόσμο με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι η τοποθέτησή τους στα αστυνομικά τμήματα ισοδυναμεί με στέρηση της ελευθερίας τους, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τοποθέτησε τους αιτούντες εκεί, αντί εναλλακτικής προσωρινής διαμονής.

Τέλος, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Αρχές δεν προέβησαν σε όσες ενέργειες ήταν δυνατόν για να προστατεύσουν τέσσερις από τους αιτούντες, οι οποίοι είχαν ζήσει για έναν μήνα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης, σε ένα περιβάλλον ακατάλληλο για άτομα της ηλικίας τους.

Αξιολογώντας τα περιστατικά, το Δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 4.000 ευρώ σε έναν αιτούντα και 6.000 ευρώ για κάθε έναν από τους άλλους τέσσερις, καθώς και 1.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα.

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send