Με δικαστικές αγωγές θα διεκδικούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα ανείσπρακτα φορολογητέα ενοίκια
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να δηλώσουν τα ανείσπρακτα μισθώματα στην εφορία
10/06/2016
03/12/2017
Μόνο δικαστικά με κατάθεση αγωγής κατά του μισθωτή τους, θα πρέπει να κινηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν εισέπραξαν μισθώματα κατά το έτος 2015, αν θέλουν να απαλλαγούν από το φόρο που θα καταβάλουν στην Εφορία από το έσοδο του μισθώματος.
Η μισθωτική αγωγή, θα πρέπει να συνταχθεί και να κατατεθεί υποχρεωτικά από δικηγόρο προς το αρμόδιο Ειρηνοδικείο ή Πρωτοδικείο του τόπου του ακινήτου, ανάλογα με την καθ’υλην αρμοδιότητα που προσδιορίζεται από το ποσό του μισθώματος.
Αφού κατατεθεί η αγωγή στο Δικαστήριο οι ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία την αγωγή κατά των ενοικιαστών, περιλαμβάνοντάς την στην φορολογική τους δήλωση. Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης "οι φορολογούμενοι μπορούν να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση, πρέπει όμως πριν την καταθέσουν, όχι μετά, να πάνε σε δικηγόρο για να καταθέσουν αγωγή για τα ανείσπρακτα ενοίκια, να πάνε στη εφορία για να καταθέσουν ένα καθαρό αντίγραφο της αγωγής αυτής και αμέσως μετά να προχωρήσουν στην κατάθεση της φορολογικής δήλωσης».
Ερωτηθείς σχετικά με την συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, απάντησε ότι υπάρχει εξαίρεση των δικηγόρων για την κατάθεση αυτών των αγωγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν απαιτείται άδεια των δικηγορικών συλλόγων για τη συγκεκριμένη ενέργεια".
Αυτό φυσικά ισχύει τις τελευταίες μέρες που διευρύνθηκε το πλαίσιο κατάθεσης αγωγών εν μέσω αποχής, ενώ το προηγούμενο διάστημα που το πλαίσιο αδειοδοτήσεων ήταν πολύ περιορισμένο, η κατάθεση μισθωτικών αγωγών δεν αποτελούσε εξαίρεση.
Ανακοινώσεις τέτοιου είδους θα έπρεπε να έχουν γίνει τουλάχιστον 3 μήνες πριν, ώστε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, να έχουν το χρονικό περιθώριο να συμβουλευτούν δικηγόρο, να του αναθέσουν την σύνταξη της αγωγής και ο δικηγόρος να έχει το χρόνο να χειριστεί την υπόθεση.
Δεδομένου ότι η προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2016, οι ιδιοκτήτες που έχουν ανείσπρακτα υψηλά ενοίκια, θα πρέπει να βιαστούν, να συμβουλευτούν δικηγόρο για την άμεση κατάθεση της αγωγής, διαφορετικά, δεν θα μπορούν να εκπέσουν την φορολόγηση των εσόδων των ανείσπρακτων μισθωμάτων.
Υπενθυμίζω ότι μέχρι πρότινος δεν ήταν υποχρεωτική η κατάθεση και προσκόμιση μισθωτικής αγωγής στην εφορία για να γίνει δεκτό το αίτημα περί απαλλαγής από τον συγκεκριμένο φόρο. Αρκούσε ακόμα και υπεύθυνη δήλωση του εκμισθωτή ότι δεν εισέπραξε τα ενοίκια και δήλωση στο Ε2 ότι έχει κάνει εκχώρηση στο Δημόσιο.
Θεωρώ ότι είναι άδικο και ιδιαίτερα ατυχές, να απαιτείται κατατεθειμένη μισθωτική αγωγή, όταν από την αρχή του 2016 μέχρι και τον Ιούνιο, καμία αγωγή δεν μπορούσε να κατατεθεί λόγω αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.
Τουλάχιστον για φέτος, δεδομένης της κατάστασης με την αποχή των δικηγόρων, θα έπρεπε να ισχύσει ό,τι ίσχυε και όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Εξάλλου, η σύνταξη και κατάθεση οποιασδήποτε αγωγής είναι ένα επιπλέον έξοδο για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει ήδη απώλεια εισοδημάτων, από την μη είσπραξη των μισθωμάτων που προσδοκούσε.