Η Microsoft εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε μία σημαντική μαχή για τα προσωπικά δεδομένα
11/12/2014
03/12/2017
Μία ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της προσοχής των δικαστικών Αρχών των Η.Π.Α. Η υπόθεση αφορά τη Microsoft, η οποία έχει τεθεί αντιμέτωπη με τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς αμφισβητεί το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα πελατών της που βρίσκονται αποθηκευμένα σε servers εκτός Η.Π.Α..
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Την άνοιξη του 2014, στα πλαίσια ερευνών για την τέλεση εγκλημάτων σχετιζόμενα με ναρκωτικά, η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τη Microsoft να υποβάλει σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, λίστα με δεδομένα χρηστών της (και συγκεκριμένα emails) τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα σε servers της εταιρείας στην Ιρλανδία.
Πρωτοδίκως, ο δικαστής James Francis, του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, είχε ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης των ΗΠΑ, διατάσσοντας τη Microsoft να υποβάλει τα συγκεκριμένα στοιχεία στις αστυνομικές αρχές. Κατά τη γνώμη του, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία, ο τόπος τήρησης των δεδομένων δεν έχει συνέπειες ως προς το δικαίωμα των αρχών να ζητούν και να λαμβάνουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των ερευνών τους.
Η σκέψη αυτή, παρόλο που ίσως φαίνεται λογική και νομικά ορθή, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τα δεδομένα των χρηστών.
Η Microsoft άσκησε έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης και πλέον η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Εφετείου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο τεχνολογικός κολοσσός υπέβαλε, μόλις την περασμένη Δευτέρα, ένα υπόμνημα προς το δικαστήριο, στο οποίο εξηγεί τους λόγους που το αίτημα των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η πρωτόδικη απόφαση, είναι νομικά αβάσιμες και πολιτικά επικίνδυνες. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν καμία δικαιοδοσία σε όσα δεδομένα φυλάσσονται σε servers εκτός τους εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών (extraterritorial authority). Είναι, ως εκ τούτου, παράνομο να ζητούνται τα δεδομένα αυτά, χωρίς τουλάχιστον την άδεια των αρχών του κράτους όπου αυτά φιλοξενούνται. Στο πλευρό της Microsoft βρίσκονται ήδη και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Verizon, η Apple και η AT&T.
«Φανταστείτε πως θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ, εάν η κυβέρνηση ενός ξένου κράτους ζητούσε από αμερικανικές εταιρείες να της δοθούν στοιχεία σχετικά με ηλεκτρονική αλληλογραφία που βρίσκονται αποθηκευμένα στις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νομικός σύμβουλος της Microsoft, Brad Smith. Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι είναι απαράδεκτη η μονομερής επιβολή του νόμου σε έδαφος ξένης χώρας και προειδοποίησε για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση στις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες αλλά και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ίδιους τους πολίτες των ΗΠΑ.
Παρά τις πιέσεις για την εφαρμογή της πρωτόδικης εντολής του δικαστηρίου, η Microsoft θεωρεί την απόφαση αυτή αντίθετη με τους κανονισμούς που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από μία χώρα σε άλλη, αρνούμενη, έτσι, να συμμορφωθεί. Η Microsoft και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν μία ιδιαίτερη σχέση, καθώς από τη μία δεν είναι λίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι συνεργάζονται σε επίπεδο παροχής δεδομένων χρηστών που θεωρούνται ύποπτοι από τις αρχές των ΗΠΑ, από την άλλη, όμως, βρίσκονται αντιμέτωπες σε διάφορες δικαστικές διαμάχες “υψηλού προφίλ”, όπως αυτής που σχετίζεται με τις αποκαλύψεις του πρώην στελέχους της NSA, Edward Snowden.
Τα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων είναι διαρκώς αυξανόμενα και σύνθετα, ειδικά υπό το φως των συνεχών αποκαλύψεων σχετικά με τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιούν κρατικές υπηρεσίες σε ευρεία κλίμακα. Μπορεί κανείς, μάλιστα, να συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος της διαχείρισης δεδομένων, αν αναλογιστεί τον όγκο και το είδος των δεδομένων που τον αφορούν και που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε cloud servers (Google, Dropbox, Amazon, κλπ) σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.
Η απόφαση για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μέσα στο 2015.
Τελευταία ενημέρωση
Η Ιρλανδική κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει θέση επί του ζητήματος, τασσόμενη στην ουσία υπέρ της Microsoft. Συγκεκριμένα, η επίσημη ιρλανδική πολιτεία, σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο αρμόδιο δικαστήριο, φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει με τις αρχές των ΗΠΑ την παροχή πρόσβασης σε servers εντός των συνόρων της, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία.
Ο αρμόδιος υπουργός για ζητήματα προστασίας δεδομένων, Dara Murphy, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι θεμέλιος λίθος των σύγχρονων κοινωνιών και της αναπτυσσόμενης ψηφιακής οικονομίας. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει τεθεί για να προστατεύσει την έννοια της ιδιωτικότητας».
Πηγές: arstechnica.com , phys.org, thenextweb.com
Φωτογραφία: wikipedia.org